Ziołowe terapie przy zapaleniu pęcherza, dolegliwościach serca i kruchych naczyniach krwionośnych

Kruchość naczynek

Kruchość naczynek to problem nie tylko kosmetyczny – może być sygnałem niewydolności żylnej. Tworzeniu się nowych pajączków zapobiegniesz, stosując kurację kasztanowcem.

Reklama

Wyciąg z kasztanowca poprawia mikrokrążenie i wzmacnia naczynia włosowate. Saszetkę kasztanowego ziela zalej wrzącą wodą, pozostaw pod przykryciem przez 10 minut. Pij napar 3 razy dziennie.

Sok z dzikiej róży jest niezwykle bogaty w witaminę C, która wzmacnia naczynia krwionośne. Kuracja powinna trwać 3-4 tygodnie. Pij 2 razy dziennie po 25 ml soku, pół godziny przed posiłkiem.

Zapalenie pęcherza

Gdy często chorujesz na zapalenie pęcherza, pij od czasu do czasu, profilaktycznie, zioła moczopędne – „przepłukują” drogi moczowe. W zagęszczonym moczu bakterii jest więcej, łatwiej więc o kolejną infekcję. Sięgaj też po żurawinę, która hamuje mnożenie się bakterii i zapobiega ich osadzaniu się w drogach moczowych.

Leczenie zlecone przez lekarza możesz wspomóc nasiadówkami z ziół.

Nasiadówka. Przepis: wymieszaj po łyżce suszonych ziół szałwii, rumianku, ziela nawłoci i krwawnika. Zalej litrem wrzątku i parz pod przykryciem 15 minut. Przecedź i wlej do wanny. Dodaj tyle ciepłej wody, aby zakrywała biodra, gdy usiądziesz. Zostań w kąpieli ok. 20 minut.

Napar ze skrzypu i pokrzywy. Przepis: dwie łyżki suszonych ziół zalej litrem wrzątku. Parz pod przykryciem 10 minut. Wypij w czterech równych porcjach w ciągu dnia.

Kompot z żurawiny i jabłek Przepis: kilogram jabłek obierz i pokrój na ćwiartki. Do garnka wlej litr wody, włóż jabłka i wsyp szklankę suszonej żurawiny. Gotuj owoce 10 minut. Pij po szklance kilka razy dziennie. Zjedz również owoce z kompotu.

Nieprzyjemne wzdęcia

Wrażenie uczucia ciężkości i przepełnienia spowodowane gromadzeniem się gazów w jelitach zlikwidują popularne zioła, np. koper czy bazylia. Warto je posadzić w swoim ogródku.

Sałatka z mniszka i bazylii. Listki mniszka i bazylii dokładnie opłucz. Połącz z dowolną sałatą, plastrami pomidora. Dopraw sosem vinegret, posyp np. prażonymi migdałami.

Herbatka na niestrawność. Przepis: dwie łyżeczki kopru (lub 3 łyżeczki ziela bazylii ), zalej 100 ml gorącej wody i odstaw na 10 minut. Przecedź i wypij po posiłku. Ziołową mieszankę na wzdęcia kupisz w aptece.

Osłabione serce

Po menopauzie, na skutek obniżenia się poziomu hormonów płciowych, które m.in. chroniły serce, warto zadbać o jego wsparcie. Zioła doskonale się w tej roli sprawdzają, bo regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy, chroniąc przed zawałem lub udarem.

Herbatka głogowa. Przepis: łyżkę stołową liści i kwiatów głogu zalej szklanką wrzątku, zaparzaj 15 minut pod przykryciem i odcedź. Pij 3-4 razy dziennie po szklance naparu, przez 3 tygodnie. Możesz dosłodzić miodem.

Nalewka nasercowa. Przepis: 8 łyżek suszonych, rozkruszonych owoców głogu i garść liści melisy lekarskiej zalej 1/2 litra wódki. Wsyp 100 g cukru i pokruszoną laskę wanilii. Odstaw na 6 tygodni. Co pewien czas wstrząsaj słojem. Następnie odcedź owoce i przelej nalewkę do butelki, odczekaj jeszcze 3 miesiące. Pij po 15 kropli rozpuszczonych w kieliszku wody, po obiedzie i kolacji. Kurację prowadź przez 3 tygodnie i zrób przerwę.

Napar z serdecznika. Przepis: wymieszaj 2 szklanki serdecznika, szklankę biedrzeńca, szklankę kwiatów głogu. Łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku. Parz pod przykryciem 15 minut. Przecedź. Pij 2 szklanki naparu dziennie. Uwaga! Wszystkie kuracje skonsultuj z lekarzem.

Zbieraj we wrześniu

Owoce głogu. Zwiększają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych, co poprawia zaopatrzenie w tlen mięśnia sercowego, wzmacniając go. Dojrzałe owoce zbieraj we wrześniu i październiku. Wykorzystuj do przygotowania win, nalewek, kompotów.

Owoce żurawiny. Najbardziej są cenione w leczeniu dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi pęcherza. Liście żurawiny możesz zbierać i suszyć latem, ale owoce dojrzewają dopiero jesienią. Są bardzo trwałe i możesz je długo przechowywać świeże, zalane zimną wodą lub zamrożone. Możesz je też suszyć – powinny jednak zachować ciemnoczerwoną barwę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Świat kobiety

Zobacz również