Właściwości zdrowotne gruszek

Zdjęcie

Gruszki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe /123/RF PICSEL
Gruszki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe
/123/RF PICSEL

To już najwyższy czas na te soczyste i słodkie owoce. Warto o nich pamiętać przez cały rok, ale teraz mają najwięcej cennych właściwości – i pachną pełnią lata! Gruszki mają także wiele zastosowań kulinarnych – od słodkich deserów, przez wytrawne sałatki, po rozmaite przetwory na długie zimowe miesiące.

Są także składnikiem mieszanek ziół i herbat, bo nie tylko nadają napojowi wspaniały aromat, ale też przynoszą korzyści dla zdrowia i mają tylko 57 kcal w 100 g! A lecznicze właściwości gruszek znali już starożytni...

Reklama

Najwięcej cennych składników znajduje się w skórce owocu, dlatego gruszki jedz w całości, a jeśli skóra jest twarda, obieraj ją jak najcieniej.

Twardsze gruszki zawierają więcej pektyn i kwasów owocowych. W miękkich i dojrzałych spada ich zawartość, za to wzrasta ilość cukru.

Nie wolno zjadać gruszek przejrzałych, z brązowymi plamami ani obitych (dotyczy to wszystkich owoców)! W tych miejscach wytwarzają się bowiem groźne, wręcz rakotwórcze mikotoksyny.

Dlaczego są tak cenne?

Regulują pracę tarczycy. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod – minerał, który ma dobroczynny wpływ na działanie tego organu.

Przeciwdziałają osteoporozie – za sprawą boru, pierwiastka, który zapobiega utracie wapnia z kości. Bor ponadto stymuluje pracę szarych komórek i zwiększa zdolność koncentracji.

Zapobiegają nadciśnieniu. Zawarty w nich potas obniża ciśnienie krwi i udrażnia naczynia krwionośne. Przyspiesza też wydalanie nadmiaru sodu oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego – w tym mięśnia sercowego.

Są polecane na zaparcia. Dojrzałe, soczyste gruszki przyspieszają trawienie i przeciwdziałają powstawaniu zaparć. Z kolei cierpkie, mało soczyste odmiany zawierają garbniki, które zahamują biegunkę.

Są bezpieczne dla cukrzyków. Mają dość niski indeks glikemiczny – 30, więc nie obciążają bardzo trzustki.

Gruszki dodadzą urody

Owoc ten koi podrażnioną i wrażliwą skórę, dlatego warto rozgniecioną dojrzałą gruszkę nakładać w formie maseczki na twarz.

Gruszka jest także częstym składnikiem szamponów i odżywek do włosów zniszczonych, balsamów ujędrniających (ma sporo witaminy A i E) i kosmetyków wygładzających (zawiera kwasy owocowe). Reguluje też nadmiar sebum i świetnie nawilża.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Takie jest życie

Zobacz również

  • ​Ile kosztują badania w ciąży?

    Niektóre badania w ciąży podlegają refundacji z NFZ w każdym przypadku (np. USG, morfologia), inne jedynie w określonych sytuacjach (np. amniopunkcja), a za jeszcze kolejne należy zapłacić samemu.... więcej