Pokrzywa – królowa wszystkich ziół

Reklama

Ceniona i wykorzystywana była już przez starożytnych. Pokrzywa uważana za wszędobylski chwast, w medycynie naturalnej uchodzi za cudowne ziele zalecane oraz stosowane na wiele chorób i dolegliwości.

Co się wykorzystuje?

Surowcem zielarskim są liście, które zbiera się od maja aż do września oraz korzenie wykopywane jesienią.

Pokrzywa jest źródłem witamin: C, K, z grupy B, kwasów organicznych, flawonoidów oraz mikroelementów: żelaza, fosforu, siarki, potasu, jodu i krzemu.

Na co pomaga?

Pokrzywa często stosowana jest w celu oczyszczenia organizmu z toksyn. Ziele wchodzi także w skład mieszanek ziołowych pomocnych w leczeniu infekcji bakteryjnych, np. dróg moczowych, przewodu pokarmowego.

Pokrzywa wspomaga leczenie cukrzycy, kamicy moczowej, dny moczanowej, reumatyzmu. Stosowana zewnętrznie – reguluje pracę gruczołów łojowych i potowych.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • POLECAMY PASTYLKI KOLAGENOWE:  KOLAGENCITO - Reutter

    Niedobór kolagenu dla organizmu oznacza pogorszenie wyglądu i zdrowia - poza bólami stawów i osłabieniem kości, dochodzi do zwiotczenia mięśni, pojawienia się cellulitu, zmarszczek. Sukcesywnie... więcej