Jedzenie ryb i owoców morza zapobiega udarowi

Zdjęcie

W naszej diecie powinny się znaleźć ryby i owoce morza /123/RF PICSEL
W naszej diecie powinny się znaleźć ryby i owoce morza
/123/RF PICSEL

Raport American Academy of Neurology, opublikowany w najnowszym wydaniu wskazuje, że osoby, których dieta zawiera większe ilości białka zwierzęcego, są mniej podatne na udar mózgu niż te, których dieta jest w to białko uboga.

Reklama

Każde 20 gramów białka dziennie zmniejsza ryzyko udaru o 26 procent. Naukowcy wskazują, że najlepiej jeść ryby i owoce morza, a nie czerwone mięso, które wręcz zwiększa ryzyko choroby wieńcowej.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Za co cenię olej rzepakowy?

    Za jego uniwersalność. Ma delikatny smak, jest bezzapachowy, można stosować go do smażenia, duszenia, marynowania, sałatek. Jest powszechnie dostępny i polski. A na dodatek ma dobry skład. więcej