Fosforan potasu E 340

Reklama

Jest dodawany do szampana, napojów bezalkoholowych, mrożonych deserów na bazie jajek, do wina owocowego, napojów dla sportowców, miodu pitnego, aromatyzowanych koktajli na bazie wina, przekąsek ziemniaczanych, zbóż, mąki, a także do przetworzonych orzechów, mieszanek deserowych w proszku, wędlin, serków topionych. Poza żywnością znajduje się w płynach do usuwania skórek przy paznokciach oraz w szamponach.

Fosforan potasu e 340: (inne nazwy to sole potasowe kwasu fosforowego – fosforan monopotasowy, fosforan dipotasowy, fosforan tripotasowy) jest związkiem syntetycznym.

Otrzymywany jest poprzez reakcję potasu lub związków potasu (wodorotlenku, tlenku) z kwasem fosforowym. zastosowanie W żywności pełni funkcję przeciwzbrylającą.

Jest substancją regulującą kwasowość, stabilizującą. Wspomaga działanie przeciwutleniaczy.

Normy spożycia. Dopuszczalną dzienną dawkę ustalono na poziomie 70 mg/kg masy ciała.

Wpływ na zdrowie. Fosforany są solami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Należy jednak kontrolować ich spożycie, aby ograniczyć ewentualny niedobór wa pnia, ponieważ fosforany tworzą związki chemiczne z wapniem. Poza tym fosforany nie wywołują żadnych efektów ubocznych.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Jedzenie na lepszy nastrój

    Wbrew pogodzie za oknem, nie damy się chandrze. Na początek szczęścia poszukamy na talerzu. Bo to, co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale i samopoczucie. więcej