E950 – słodycz bez kalorii. Czy to jest zdrowe?

Znaleźć go można w gumach do żucia, napojach bezalkoholowych i mlecznych, słodzikach, syropach, deserach, lodach, ciastach, słodyczach i sosach.

ACESULFAM K (E950) jest substancją słodzącą, około 200 razy bardziej słodką od sacharozy, a jednocześnie nie ma w ogóle kalorii. Został odkryty w 1967 r.

Reklama

Czym jest? Pod względem chemicznym jest solą organiczną, dobrze rozpuszcza się w wodzie. nie jest przetwarzany ani nie gromadzi się w organizmie człowieka. Jest wydalany przez nerki w niezmienionej formie.

Do czego można go używać? Acesulfam K jest odporny na temperaturę do 200°C, a zatem może być stosowany do gotowania i pieczenia. Podczas gotowania, pieczenia, a także zamrażania oraz przechowywania nie traci swoich właściwości.

Przy wyższych stężeniach może mieć lekko gorzki posmak, z tego powodu często stosuje się go w połączeniu z innymi substancjami słodzącymi.

Normy Acesulfam jest dopuszczony do stosowania w Unii Europejskiej oraz w ponad 100 innych krajach, w tym w Stanach Zjednoczonych, Japonii, Szwajcarii, Norwegii, Kanadzie i Australii.

Komitet Naukowy ds. Żywności (SCF) UE dopuścił dzienne spożycie (ADI) dla acesulfamu K na poziomie do 9 mg/kg masy ciała na dobę. Naukowcy uważają, że substancja ta powinna być staranniej przebadana.

Podejrzewają, że nadmierne spożywa nie tego związku może prowadzić do nowotworów płuc i piersi, białaczki i chorób układu nerwowego.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Nie tylko wyjątkowa koszulka - różowa lub niebieska, wspaniały medal i bogaty pakiet startowy czekały na uczestników I Pabianickiego Biegu Charytatywnego CORIN onko-run współorganizowanego przez... więcej