Czarny bez na gorączkę, bóle stawów, trawienie

Reklama

Wyciąg z kwiatów czarnego bzu uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, rozszerza naczynia wieńcowe, poprawia krążenie krwi. Ułatwia odkrztuszanie wydzieliny śluzowej.

Obniża gorączkę, działa napotnie. Wzmaga wydzielanie moczu i wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii. Leczy kaszel, nieżyt oskrzeli, katar, choroby zakaźne, gorączkę, kruchość naczyń krwionośnych.

Flawonoidy i fitosterole zawarte w bzie działają korzystnie w terapii wspomagającej przerost gruczołu krokowego. Stosowanie na skórę oleju z kwiatów bzu działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo.

Pamiętajmy!

Nie wolno jeść owoców i kwiatów czarnego bzu na surowo! Zawierają bowiem toksyczny związek zwany sambunigryną. Po spożyciu jest on rozkładany do cyjanowodoru, co powoduje osłabienie i wymioty. Jednak podczas przetwarzania tj. suszenia i gotowania ulega rozkładowi i staje się nieszkodliwy.

Napar na wodzie i mleku można osłodzić miodem i podawać dzieciom.

O tej porze roku suszone kwiaty i owoce kupimy w aptekach i sklepach zielarskich.

Na zapalenie spojówek

Napar z kwiatów czarnego bzu działa przeciwzapalnie, łagodząc łzawienie i swędzenie oczu przy zapaleniu spojówek, likwiduje też opuchnięcia pod oczami.

Jak go przygotować?

Łyżkę suszonych kwiatów zalejmy szklanką wrzącej wody i zostawmy pod przykryciem na 10 minut. Przecedźmy. Jak stosować? Gdy napar przestygnie, namoczmy w nim waciki kosmetyczne i nałóżmy na powieki.

Stosujmy 2 razy dziennie do ustąpienia objawów. Mlecznym naparem (kwiaty zalewamy mlekiem, a nie wodą) przemywajmy skórę atopową lub z trądzikiem różowatym. Taki napar na mleku rozjaśni przebarwienia na skórze.

Na trawienie

Sok z owoców czarnego bzu wspomaga przemianę materii i przyspiesza trawienie.

Jak przygotować? Owoce czarnego bzu podgrzewajmy w garnku, aż puszczą sok. Przetrzyjmy na miazgę i przeciśnijmy przez gazę. Zagotujmy sok z miodem (1 część miodu na 10 części soku) i rozlejmy do ciemnych butelek.

Jak stosować? Pijmy 2-3 razy dziennie po szklance rozcieńczonego soku (50 g soku uzupełnijmy ciepłą wodą). Sok z owoców czarnego bzu pomaga też przy przeziębieniu, grypie i nerwobólach.

Na dolegliwości układu pokarmowego pomaga też picie przed lub po posiłku jednej łyżeczki oleju z kwiatów bzu (przepis w ramce obok). Taka codzienna kuracja wspomaga też pracę układu odpornościowego i zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym.

Przetwory

Z czarnego bzu możemy przyrządzić smakowite dżemy, wino, a nawet usmażyć racuchy.

Galaretka. 2 kg obranych i oczyszczonych owoców wrzućmy do garnka, dolejmy szklankę wody i zagotujmy. Po odparowaniu płynu dosypmy 1 kg cukru i całość gotujmy do jego rozpuszczenia.

Owoce przetrzyjmy przez sitko. Otrzymany sok zważmy, dodajmy tyle samo cukru i ponownie zagotujmy. Napełnijmy słoiki, odwróćmy do góry dnem i zostawmy do ostygnięcia.

Wino musujące. 300 ml soku z owoców bzu wymieszajmy z 600 ml wody. Dodajmy 2 łyżki miodu i pół łyżeczki drożdży. Przelejmy do ciemnej butelki i odstawmy na 10 godzin w ciepłe miejsce.

Po tym czasie otwórzmy butelkę, by wypuścić z niej nadmiar gazu. Wstawmy do lodówki, by zawartość powoli fermentowała. Co jakiś czas otwierajmy butelkę, by wypuszczać z niej gaz.

Racuchy. Składniki: 10 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1 szklanka mąki, 2 jajka, 1 szklanka kefiru, szczypta soli, olej, cukier puder. Wykonanie: mąkę, kefir i żółtka wymieszajmy, posólmy.

Białka ubijmy, dodajmy do masy. Baldachy maczajmy w cieście i smażmy na rozgrzanym oleju. Posypmy cukrem pudrem.

Do masażu mięśni stawów

Okłady i masaże z oleju z kwiatów czarnego bzu łagodzą bóle reumatyczne stawów i przeciążonych mięśni.

Jak przygotować olej? Do litrowego słoika włóżmy opakowanie suszonych kwiatów czarnego bzu.

Zalejmy do pełna olejem, najlepiej tłoczonym na zimno np. rzepakowym, lnianym lub z pestek winogron. Słoik zakręćmy i odstawmy na trzy tygodnie w słoneczne miejsce. Od czasu do czasu mieszajmy. Następnie przelejmy przez sitko do ciemnych, małych butelek. Przechowujmy w lodówce.

Jak stosować? Olejem tym smarujmy bolące stawy 2 razy w tygodniu. Efekty będą widoczne po 2-3 miesiącach. Olejem można nacierać klatkę piersiową przy przeziębieniach i stosować jako oliwkę do twarzy.

Na kaszel i gorączkę

Odwar z kwiatów czarnego bzu to także doskonały, naturalny środek obniżający gorączkę przy przeziębieniu.

Jak przygotować? Łyżkę kwiatów czarnego bzu zalejmy szklanką wrzącej wody i parzmy przez 15 minut. Przecedźmy. Jak stosować? Po wystudzeniu i przecedzeniu pijmy 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki jako środek napotny i obniżający gorączkę.

Inhalacje. Przy przeziębieniu możemy przygotować też inhalacje z octu z kwiatów: do szklanego, szczelnego naczynia włóżmy garść kwiatów bzu, zalejmy filiżanką octu winnego lub jabłkowego. Wymieszajmy i odstawmy na 3-4 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząśnijmy słojem.

Następnie przecedźmy i przelejmy ocet do ciemnych butelek. Zakorkujmy. Łyżeczka octu, rozpuszczona w szklance wody, przyjmowana 2 razy dziennie, pomoże w kłopotach z pęcherzem oraz wzmocni system immunologiczny.

Zewnętrznie służy do oczyszczania skóry, płukania włosów oraz jako dodatek do kąpieli.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Zobacz również

  • Jedzenie na lepszy nastrój

    Wbrew pogodzie za oknem, nie damy się chandrze. Na początek szczęścia poszukamy na talerzu. Bo to, co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale i samopoczucie. więcej