Cynk. Czy wzmacnia naszą odporność?

Stale słyszę, że ten pierwiastek ma korzystny wpływ na odporność organizmu. Czy zatem powinnam go jakoś uzupełniać? Gdzie go szukać w diecie? Zuzanna z Kołobrzegu

Wiadomo, że u dzieci cynk stymuluje pracę grasicy i zwiększa ilość komórek obronnych. U dorosłych warunkuje prawidłowe działanie komórek układu immunologicznego odpowiedzialnych za niszczenie chorobotwórczych bakterii i wirusów.

Reklama

Niedobór cynku w diecie zwiększa ryzyko infekcji, takich jak grypa czy przeziębienie. Cynk znajduje się w mięsie (szczególnie w wątróbkach kurzych i wątrobie cielęcej, ciemnym mięsie indyka), rybach morskich i owocach morza, przetworach zbożowych z pełnego ziarna (chleb razowy, grahamki, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, kasze), pestkach i oleju z dyni i słonecznika.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Zobacz również