Cebula walczy z cholesterolem

Reklama

Warzywo to powinny polubić osoby, które walczą z wysokim poziomem cholesterolu. Już pół surowej cebuli dziennie przez dwa miesiące powoduje wzrost dobrego poziomu cholesterolu – HDL, a obniżenie złego – LDL. Cebula zmniejsza też ryzyko choroby wieńcowej.

Zawiera substancję, która nie dopuszcza do zakrzepów krwi. A jeśli w żyłach są już zakrzepy, to przy częstym zjadaniu cebuli, rozpuszczają się. Starajmy się więc dodawać ją jak najczęściej np. do sałatek.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Za co cenię olej rzepakowy?

    Za jego uniwersalność. Ma delikatny smak, jest bezzapachowy, można stosować go do smażenia, duszenia, marynowania, sałatek. Jest powszechnie dostępny i polski. A na dodatek ma dobry skład. więcej