Cebula walczy z cholesterolem

Reklama

Warzywo to powinny polubić osoby, które walczą z wysokim poziomem cholesterolu. Już pół surowej cebuli dziennie przez dwa miesiące powoduje wzrost dobrego poziomu cholesterolu – HDL, a obniżenie złego – LDL. Cebula zmniejsza też ryzyko choroby wieńcowej.

Zawiera substancję, która nie dopuszcza do zakrzepów krwi. A jeśli w żyłach są już zakrzepy, to przy częstym zjadaniu cebuli, rozpuszczają się. Starajmy się więc dodawać ją jak najczęściej np. do sałatek.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek wyjaśnia: - Nie popieram mody na olej kokosowy. Podobnie jak palmowy, zawiera wysokie wartości kwasów nasyconych. Te dwa tłuszcze - jeśli już stosujemy -... więcej