• Informacje na temat:

    zbyt niski poziom trójglicerydów

Artykuły na temat: zbyt niski poziom trójglicerydów
  • Amylaza to ważny enzym trzustkowy, którego zadaniem jest trawienie cukrów złożonych. Jest wydzielana przez ślinianki i mięśnie, a także przez wątrobę. Jeśli jej poziom we krwi jest zbyt wysoki, wskazuje to na nieprawidłowe funkcjonowanie trzustki pacjenta.

  • Twój jadłospis powinien być uzależniony od profilu lipidowego, czyli od poziomu cholesterolu i trójglicerydów w Twojej krwi. Jeśli badania wskazują, że masz zbyt dużo tych niekorzystnych dla naczyń tłuszczów, powinnaś wyeliminować wszelkie tłuste mięsa i wędliny.

  • To prawda, że zbyt wysokie stężenie cholesterolu naraża nas na wiele chorób. Ale nauka dostarcza nam ciągle nowych informacji na jego temat.

  • Zawroty głowy lub drętwienie rąk i nóg to sygnał, by oznaczyć poziom cholesterolu we krwi i wykonać dopplerowskie USG szyi.

  • ...frakcji LDL powyżej 190 mg/dL (4,91 mmol/L), spada natomiast dobry cholesterol HDL poniżej 50 mg/dL (1,56 mmol/L). Poziom trójglicerydów też staje się zbyt wysoki. To substancje tłuszczowe (lipidy), które stanowią największe źródło energii dla organizmu. Są zużywane na bieżące potrzeby organizmu lub odkładane w postaci tkanki tłuszczowej. Gdy ich poziom jest wysoki, a niski dobrego cholesterolu...

  • ...w tej chorobie nawet latem może być nam chłodno. Nie najlepiej wyglądają wyniki naszych badań. Może się okazać, że mamy za wysoki poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów. Wszystko przez to, że zbyt wolna przemiana materii nie daje rady ich „przepalać”. Może też wzrosnąć tętnicze ciśnienie krwi, pojawić się niedokrwistość. Osoby z niedoczynnością tarczycy często cierpią też na tzw...

  • ...! Wystarczą 3 porcje produktów dziennie, np. kubek jogurtu (kefiru), 10 dag twarogu, plasterek sera. Pamiętaj, że zbyt duże spożycie białka może mieć odwrotny skutek i efekt będzie jak przy nadmiarze węglowodanów: wzrost poziomu insuliny i przybieranie na wadze! Ważny duet: białko i wapń Co takiego jest w produktach mlecz nych, że wspomagają odchudzanie? To zasługa białka i wapnia. Białko...

  • ...trójglicerydów, niskie stężenie „dobrego cholesterolu” (HDL), wysokie ciśnienie tętnicze krwi i stężenie glukozy na czczo, otyłość brzuszna. Towarzyszy im insulinooporność, czyli stan, w którym komórki(...) i niskich temperaturach, także w wodzie i tłuszczach. Nie podwyższa poziomu cukru we krwi, więc jest polecana diabetykom. Wystarczy dodać niewielką ilość, bo ekstrakt z niej jest nawet 200 razy słodszy...

  • ...ich spożyciu poziom glukozy rośnie wolno, nie jesteśmy narażeni na gwałtowne wyrzuty insuliny. Większość warzyw i owoców ma niski IG, ale gdy są bardziej słodkie i dojrzałe, IG wzrasta. Warzywa, kasze(...) koło, które trudno przerwać. W rezultacie mamy we krwi zbyt dużą ilość glukozy i insuliny. Insulinooporność nie zawsze oznacza cukrzycę. Jest to jednak sygnał, że jesteśmy zagrożeni tą chorobą (to...

  • ...energię). Fruktoza jest zatem w organizmie odkładana, co zwiększa produkcję trójglicerydów. Spożywając bogate we fruktozę produkty nietrudno przybrać na wadze, a nawet narazić się na stłuszczenie(...) szkodzi (wyjątkiem są osoby cierpiące na nietolerancję), a nawet pomaga regulować gospodarkę węglowodanową. Nadmiar fruktozy powoduje jednak zwiększenie we krwi poziomu kwasów tłuszczowych uszkadzających...