• Informacje na temat:

    prawidłowy wynik ob

Artykuły na temat: prawidłowy wynik ob
  • Nieprawidłowy wynik nie musi świadczyć o nowotworze, jest jednak ważnym sygnałem ostrzegawczym. Stanu zapalnego nie wolno lekceważyć.

  • ...odczytać wynik AST? Prawidłowe stężenie aminotransferazy asparaginowej we krwi wynosi 5-40 U/l. Niewielki wzrost 40-200 U/l może wystąpić przy zapaleniu trzustki, ale też w ostrym zatruciu alkoholowym...

  • Badanie poziomu eozynofilów Liczbę eozynofili we krwi sprawdza się podczas klasycznej morfologii krwi. Musi ona być dokonywana oczywiście na czczo, aby wyniki nie były sfałszowane. Prawidłową normą stężenia eozynofili we krwi jest 50-400/µl lub 2-4%. Należy uwzględnić, że wyniki mogą się nieznacznie różnić pomiędzy poszczególnymi laboratoriami.  Badanie poziomu eozynofili może pomóc...

  • ​Nieprawidłowy wynik badania prenatalnego. Co robić?

    Otrzymałaś nieprawidłowy wynik badania prenatalnego? Spokojnie, wcale nie musi to oznaczać, że Twoje dziecko jest chore. Jak najbardziej zrozumiałe jest jednak, że taki wynik może być dla Ciebie niejasny i martwisz się o zdrowie maluszka. Warto w takiej sytuacji skonsultować się z lekarzem genetykiem.

  • ...nerek, kamienie w drogach moczowych. Brązowy kolor nadaje bilirubina, a mleczny – obecność tłuszczów, bakterii i leukocytów. Przejrzystość Prawidłowy mocz powinien być przejrzysty albo lekko opalizujący. Zmętnienie może oznaczać ropny stan zapalny, nowotwór pęcherza oraz obecność leukocytów i chorobotwórczych bakterii. Odczyn, czyli pH. Norma: prawidłowa wartość 5-6 pH Prawidłowy mocz ma...

  • ...powszechnej opinii, choroby wątroby nie występują wyłącznie u amatorów alkoholowych trunków. Najczęstszą przyczyną nieprawidłowych wyników prób wątrobowych jest tzw. niealkoholowe stłuszczenie wątroby(...) przetacza się więcej krwi, co pomaga oczyszczać ją z toksyn. Naukowcy z Uniwersytetu w Sydney opublikowali w magazynie „Hepatologia” badania, z których wynika, że aktywność fizyczna poprawia poziom...

  • ...). Nowością jest też adnotacja, czy materiał do badania był pobrany właściwie. Prawidłowy wynik – możesz być spokojna Gdy wszystko jest w porządku, na wyniku pojawia się oznaczenie FI lub informacja(...) rzęsistku. Wtedy może być potrzebne leczenie, np. globulkami dopochwowymi, ale nie zawsze jest konieczne. Na prawidłowym wyniku możesz też spotkać sformułowania „zmiany odczynowe”, „zmiany naprawcze...

  • Test na ojcostwo - jak powinien wyglądać wynik?

    Testy na ojcostwo - na wyniku znajdziesz tabele z profilami DNA Czyli wykazem wszystkich przeanalizowanych markerów , które są niczym innym, jak konkretnymi miejscami na DNA. Na pewno od razu rzucą Ci się w oczy, bo zostaną umieszczone na wyniku w formie tabelki . -  W testDNA badamy 24 takie markery. Tworzą one profil genetyczny, który jest indywidualną cechą każdego człowieka. Testy...

  • ..., atypowe komórki. Choć jest to wynik uważany za nieprawidłowy, nie świadczy o obecności komórek nowotworowych. Może oznaczać przewlekły stan zapalny, który trzeba wyleczyć. ASC-H, nieprawidłowe(...) powtórzyć za 6-12 miesięcy. LSIL, to zmiana śródpłaskonabłonkowa małego stopnia. Oznacza większe prawdopodobieństwo, że z nieprawidłowych komórek rozwinie się rak. Zmiany w 98% wynikają z zakażenia...

  • ...wyniku. Jedynie ogólnie można przyjąć poniższe stężenia za prawidłowy wynik: ALAT: 5-40 U/l AspAT: 5-40 U/l ALP: 20-70 U/l GGT: 10-66 U/l kobiety, 18-100 U/l mężczyźni Bilirubina całkowita: 0,2 - 1,1 mg%. Co oznaczają wyniki powyżej normy: Gdy próby wątrobowe ALAT i AspAT są podwyższone, może oznaczać to: zapalenie dróg żółciowych, przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby, mononukleozę...

Dyskusje na temat: prawidłowy wynik ob
  • Re: Ile czasu mierzyć temperaturę ciała?

    Mojemu tacie jedna pielęgniarka laserowym mierzyła na szyi bo na czole może być kropla potu i wynik będzie prawidłowy 34 ale nie ciała. ale wszystkie inne pielęgniarki mierzyły na czole bo pewnie tak szybciej. Wiec nie tyle czym ale jak dokonuje się pomiaru.

  • wynik biopsji -PRAWIDŁOWY :)))))

    O , to bardzo dobrze.

  • Re: Jak mądrze schudnąć na wiosnę?

    Mądrze mówi, też tak uważam..., czasami za wzrostem wagi może kryć się inna choroba ( inna, bo otyłość to też choroba ). Tylko ten tekst troszkę jest "pogmatwany", wiadomo, że z reguły pacjent od razu wie, czy wynik jest prawidłowy...

  • Re: Dlaczego zimą tyjemy?

    A CO Z OSOBAMI KTÓRE PRZYJMUJĄ ODPOWIEDNIĄ ILOŚĆ WITAMIN MAJĄ PRAWIDŁOWY WYNIK POZIOMU HORMONU TARCZYCY I WALCZĄ Z NADWAGĄ? OT ZAGADKA.

  • Re: Kobiece kłopoty z tarczycą

    Proszę powiedzcie czy jak tsh jest wyrównane to waga zacznie spadać .Jaki powinien być prawidłowy wynik tsh dla kobiety 45 letniej ?

  • Re: Gdy organizm atakuje tarczycę

    Wystarczy, że zrobisz badanie TSH (zapłacisz parę złotych) i z tym pójdziesz do lekarza po skierowanie do endokrynologa. Jeżeli wynik będzie prawidłowy, to nie musi jeszcze oznaczać, że masz zdrową tarczycę, ale raczej szukaj innej przyczyny.

  • Re: Anna Nowak-Ibisz zaprezentowała nowoczesne termometry. Jakie mają funkcje?

    Całe te elektroniczne termometry bez względu na cenę i wszystko co w nim zobaczyć czy usłyszeć możemy to niesamowite badziewie oprócz tego,że grają,śpiewają i gadają nic dobrego nie ma z ich użytku temperatura jest podawana niedokładnie....sprawdziłam to na różnych dostępnych rodzajach, wiemy że w termometrze nie chodzi o upiększenie obrazu tylko o prawidłowy wynik a w tych elektronicznych to do

  • Re: Cukier na granicy normy

    mam cukier na granicy normy, wyniki mam w dopuszczalnej normie wynik badania GAD jest prawidłowy, a na czczo zawsze mam wynik podwyższony . Jestem aktywną osobą nie lubię przesiadywać nic nie robiąc, codziennie w ,,towarzystwie kijków'' przemierzam ok. 5km po takim spacerze osiągam poziom gluk. prawidłowy. po posiłkach 140. Lekarz mnie uspokaja, ale ja się martwię. Cisnienie krwi nie przekracza

  • Re: Duży biust: Atut czy przekleństwo?

    Też bym nienawidziła jakbym miała tak kompletnie źle dobrany stanik, to musi być strasznie niewygodne, sama zresztą o tym piszesz (te bóle kręgosłupa i ciężar to nie wynik wielkości piersi a tylko(...) PRAWIDŁOWY rozmiar stanika (na pewno nie będzie to ani 75 ani D, tylko sporo mniejszy obwód z dużo większą miseczką) i wszystkie problemy znikną jak sen złoty :) A jaka będzie poprawa w wyglądzie