• Informacje na temat:

    ob wyniki norma

Artykuły na temat: ob wyniki norma
  • .... Norma: poniżej 6 IU/l. CYFRA 21.1: diagnostyka raka płuc. Norma: poniżej 3,5 ng/ml. CEA: podejrzenie raka jelita grubego. Norma: poniżej 4 pg/ml. CA 125: rozpoznawanie raka jajnika. Norma: poniżej 35 U/ml. CA 15-3: diagnostyka raka piersi. Norma: poniżej 30 U/ml.

  • Ciężar właściwy. Norma: 1018-1030 g/l Obniżony ciężar właściwy moczu świadczy o utracie ważnej funkcji, jaką jest zagęszczanie moczu. Może wystąpić przy przyjmowaniu leków(...) opalizujący. Zmętnienie może oznaczać ropny stan zapalny, nowotwór pęcherza oraz obecność leukocytów i chorobotwórczych bakterii. Odczyn, czyli pH. Norma: prawidłowa wartość 5-6 pH Prawidłowy mocz ma...

  • ...w moczu może wskazywać na poważne uszkodzenie nerek. Jeśli na dobę wydala się wraz z moczem ponad 150 mg białka, mówimy o białkomoczu. LEUKOCYTY - Norma to 1-5 w polu widzenia. Większa liczba wskazuje na choroby nerek, odwodnienie, niewydolność krążenia. ERYTROCYTY - Norma to 1-2 w polu widzenia. Większa liczba może wskazywać na stany zapalne, kamice, kłębuszkowe zapalenie nerek, nowotwory gruczołu...

  • Eozynocyty - norma Statystycznie eozynocyty stanowią około 1-4% krwinek białych znajdujących się we krwi. Prawidłowy wynik powinien wynosić 0-0,45 x 109/l, ale należy zawsze odnosić odczyt do norm podanych na wydruku analizy danego laboratorium. Eozynocyty - powyżej normy Zwiększona ich wartość może oznaczać chorobę alergiczną i hematologiczną lub zażywanie penicyliny. Również łuszczyca...

  • ...jej twórcy, można w ten sposób wykryć wiele chorób w najwcześniejszej fazie. Wyniki morfologii Wynik tego szybkiego, niekłopotliwego badania mówi znacznie więcej, niż sądzimy. Jeśli jesteś zdrowa, rób je raz w roku. Co znaczą symbole zawarte w opisie? 1 Krwinki czerwone, RBC Szpik kostny produkuje je bez przerwy. Norma to 4,2 M/µl do 5,5 M/µl dla kobiet i 4,5 M/µl do 6 M/µl dla mężczyzn...

  • ...cukrzycy. O dużej ilości cukru świadczy też wyczuwalny aromat owoców. Schorzenia wątroby i trzustki nadają mu zapach stęchlizny. Leukocyty i erytrocyty W zasadzie nie powinny trafiać do moczu. Norma...

  • Krwinki czerwone (RBC) - erytrocyty. Norma: 3,9 - 5,6 mln/mm sześcienny. Podstawowy składnik krwi Odpowiadają...

  • ...charakterystyka rozmazu – tu jest informacja, czy rozmaz zawiera prawidłowe komórki czy zmienione. Gdy w rozmazie są nieprawidłowe komórki, zostaną szczegółowo opisane. Jak czytać wyniki? Wynik...

  • Podane wyniki wskazują na niedokrwistość z niedoboru żelaza. Być może powinna Pani mieć wykonane badanie kału na krew utajoną (jest zalecane u osób pow. 50. r.ż. z przewlekłą niedokrwistością). Proszę porozmawiać o tym ze swoim lekarzem. Jeśli chodzi o podwyższony wskaźnik INR, to może mieć związek z przyjmowaniem leków przeciwkrzepliwych (i należy uznać go za...

  • USG w ciąży. Jak czytać wyniki badania?

    Czy to badanie jest bezpieczne? Jak często trzeba je wykonywać i czego dzięki niemu można się dowiedzieć? Co oznaczają różne dziwne skróty znajdujące się przy jego opisie? Ekspert rozwieje wasze wątpliwości!

Dyskusje na temat: ob wyniki norma
  • Re: Badania krwi: Dobre i... lepsze

    Gratuluję znajomości norm/norma białych krwinek dawno wynosi do 11 000,a wystarczy małe zwyrodnienie stawów do znacznego podwyższenia OB/,wyniki powinien oceniać lekarz a nie doktor GOOGLe

  • Re: Wakacyjne grzeszki. Jak dają o sobie znać?

    Moja dr pierwszego kontaktu powiedziała, że norma cholesterolu podawana jako prawidłowa, jest ustalona przez koncerny farmaceutyczne, i nie zapisze mi żadnych leków na zbicie, bo są bardzo szkodliwe. Zaleciła dietę, i utratę wagi, żeby poprawić wyniki.

  • Re: Wakacyjne grzeszki. Jak dają o sobie znać?

    Jem zdrowo czyli zwro tluszczu mleka maki kawy alkoholu a jednak mam cholesterol i to ten zly norma przekroczona wyniki krwi dobre nawet bardzo mocz dobre itd a wiecie co mi powoduje ten wysoki cholesterol zqykly lub nie zwykly stres !!! Tak on jest winny temu

  • Re: Hashimoto: Przewlekłe zapalenie tarczycy

    Położyć się i czekać , choruje już od 8 lat przez taką głupotę o której piszesz straciłam wszystkie witaminy ,przewracanie się , podwójne widzenie to była norma,pot lał mi się strumieniami po twarzy.Dzisiaj wyniki są względne bo zaczęłam jeść wszystko z umiarem gluten też jest potrzebny

  • Re: Gdy dusza zaraża ciało

    się do psychiatry i poprosiłem o antydepresanty oraz terapię. Zrobili mi badanie krwi. Norma w Polsce jest na poziomie 189-883pg\ml (w Stanach min. poziom to 400pg\ml). U mnie wyniki pokazały 111 pg

  • Re: Cholesterol pod kontrolą

    Cholesterol mozna zmniejszyc nie jedzac tluszczow i uprawianiem sportu.Ja mialam problemy ,juz nawet cholesterol dochodzacy do 300,ale to cholesterol dziedziczny,Obecnie ,juz od dwoch lat mam tak.206-215,z tym,ze mam duzo cholesterolu dobrego ,a malo zlego.Dla przykladu,ostatnie wyniki:91 dobrego(norma 45) i 115 zlego(norma 150).Takie wyniki zawdzieczam tylko swojej dyscyplinie.Naturalnie

  • Re: Moje niespokojne nogi

    mialam jodoterapie.Zrobilam tydzien temu wyniki krwi czyli morfologia,tsh,wapn i usg tarczycy.Jezeli chodzi o usg bez zmian, morfologia wyszla gorzej bo hematokryt oraz hemoglobina wwyszla ponizej normy natomiast monocyty powyzej normy gdzie norma to miedzy 2-10 u mnie wynosi 13,4. Od roku mam bole w kosciacch albo stawach w okolicy miednicy, ramienia, oraz kręcą mnie nogi jakby syndrom

  • póki co, wyniki są

    Mali:) to norma w takim fajnym towarzystwie:) Tylko gdzieś nam się Man zawieruszyła:)

  • Planowanie bez wsparcia?????

    jeszcze czas i dlatego jedyne co mi poradził to " częste zbliżenia" a ja mam obawy że to niewystarczy. Podam może moje ostatnie wyniki w 4 DC FSH miałem 5,47mlU/ml przy normie 3,35-21,63, LH miałam 2.18 mlU/ml przy normie 6,72-26,53. Moim zdaniem LH troche mało ale lekarz uznała że norma pozatym według forum to jest objaw PCO stosunek FSH:LH jest 2,5:1 a ma byś 1:1 dla mojego lekarz 2,5:1 to nadal

  • która ma tu największe wzięcie?

    Brawo, Liza:) właśnie coś nie tak:) wyżej w NFZ punktowane są biopsje, opłaca się je robić po prostu... poza tym tylko wyniki z biopsji napędzają machinę - po nich jest ciąg dalszy w laboratoriach ( hist paty są też punkotwane nieźle), te wyniki umieszcza się w statystyce... bo to też jest powód nacisku na te badania... W mojej przychodni chorób piersi i sutka jest to niemal norma - mammografia