• Informacje na temat:

    na co dobra kapusta

Artykuły na temat: na co dobra kapusta
  • ...: cebula, awokado, kukurydza, ananas, mango, szparagi, kiwi, kapusta, bakłażan, melon, arbuz, grejpfrut, bataty, zielony groszek, papaja. Ważne znaki Gwarancję tego, że produkt jest ekologiczny, daje...

  • Dieta probiotyczna 1. Przetwory mleczne Jogurt lub kefir powinny na stałe zagościć w twojej diecie. Sprawdź, czy zawierają żywe kultury bakterii. Możesz też kupić preparat probiotyczny (w aptece) i dodawać do potraw. 2. Kiszonki i cytrusy Kiszone ogórki i kapusta są bogate w probiotyki. W mniejszym stopniu cytrusy, jabłka i ocet winny...

  • Kapuściane liście są źródłem witamin A, C, E oraz z grupy B, dzięki którym organizm może szybko pozbywać się wolnych rodników, sprzyjających starzeniu się. Ponadto w procesie kiszenia kapusta staje się bogata m.in. w bakterie kwasu mlekowego, które usprawniają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom oraz wzmacniają naturalną odporność przed wszelkiego rodzaju wirusami...

  • ..., które stanowią naturalny filtr ochronny przed promieniowaniem UV. ● Ważne są witaminy C (cytrusy, kapusta kiszona), E (kiełki i oleje roślinne) i A (nabiał, masło, żółtka, morele, marchew...

  • ...z koncentracją i pamięcią u osób z niedoczynnością tarczycy. Tego nie jedz! Warzywa kapustne (kalafior, kapusta itp.) upośledzają pracę tarczycy i wchłanianie ważnego dla niej jodu.

  • ...funkcjonował. I pewnie nic w tym złego, ale szkoda, że nie doceniamy tego, co możemy znaleźć zimą w każdym sklepie warzywnym. Chociażby biała kapusta... Ma w sobie tyle samo witaminy C, co cytryna(...) reumatycznych, przeziębieniach i podobnie jak kapusta, zawiera dużo witaminy C. Cytrusy wiele potrafią! Wprawdzie nie pochodzą one z polskiego ogródka, ale od dawna trafiają do naszych sklepów i zimą...

  • ..., cukinia, papryka. Jedzenie sfermentowanego pożywienia takiego jak kapusta kwaszona i ogórki, pomoże ci przywrócić równowagę mikrobiologiczną jelit, konieczną dla ich właściwej pracy. Równowagę flory...

  • Kalafior to kuzyn kapusty, a dokładniej jedna z jej odmian. Jedni go uwielbiają, inni nie znoszą. Na ogół zwykle nie chodzi o smak, bo ten jest łagodny,...

  • Dzięki zawartości kwasu mlekowego kiszonki są naturalnym probiotykiem, wzmacniającym odporność i chroniącym przed przeziębieniami. Bakterie kwasu mlekowego oczyszczają organizm, regulują florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie, zmniejszają poziom cholesterolu. Kiszone ogórki i kapusta zawierają niezbędne organizmowi witaminy C, A, E, K i z grupy B, magnez, wapń...

  • ...owocowe i enzymy, pobudzające trawienie. Przygotujesz go, miksując garść liści szpinaku z owocem kiwi i bananem. Napój możesz rozcieńczyć odrobiną wody. 3. Kiszonki Kiszona kapusta i ogórki to...

Dyskusje na temat: na co dobra kapusta
  • Re: kapusta czerwona

    dobra,dobra jest!

  • Re: Gulasz z kiszoną kapustą

    Jadlem juz grochowke z gotowana kapusta. Moze i dobra ale tzeba sie przyzwyczaic. Ten golasz to lipa. Tytul calkiem do bani, Ulubione danie Polakow.

  • Re: MŁODA KAPUSTKA

    Robie z mlodej kapusty cos a'la bigos. Kapuste poszatkowac dosc grubo, marchewke obrac pokroic w kostke, zalac to woda do polowy objetosci kapusty (mozna wrzucic wedzone kosci ). Dodac ziele angielskie, listki laurowe, odrobine soli, pieprz. Podsmazyc na patelni jakas dobra, sucha kielbase. Wrzucic do garnka z kapusta. Gdy kapusta zmniejszy objetosc dodac puszke pomidorow(mozna zastapic

  • Re: Sześć powodów, dla których warto jeść kapustę

    najlepsze rady od anonimowego autora, na koniec powinien (powinna) zlozyc propozycje o zlikwidowaniu przemyslu farmaceutycznego i aptek bo kapusta jest dobra na wszystkie dolegliwosci, choroby i schorzenia.

  • Re: Robie golabki.

    Robiłam raz gołąbki z włoskiej kapusty, postępowałam jak ze zwykłą tyle, że krócej ją sparzałam i dusiłam. W smaku dobra, ale bardziej odpowiada mi zwykła kapusta. U nas w rodzinnym domu odkąd pamiętam, (farsz),do surowego mięsa, ryżu ugotowanego al dente dodajemy jeszcze konserwę typu: gulasz angielski, golonka,tyrolska. Nie wiem skąd ten zwyczaj ale gołabki wychodzą naprawdę pyszne

  • Re: Księga smaków: Kapusta kiszona

    Kapusta kwaszona - zakwaszana octem, bardzo dobra jeśli użyto octu winnego, taką robią Chorwaci jest bardzo smaczna, a kiszona to wiadomo poddana fermentacji, wyśmienita bomba witaminowa i jak niektórzy ją określają "wymiatacz brudów" z organizmu...a łazanki z kapustą, pycha polecam...

  • Re: Suplementy diety

    Witamina B i nic więcej, ale to i tak lepiej niż nic. Właśnei dlatego tak dobra jest kiszona kapusta, szczególnie sok, ale wracając do 2kc to bardzo przesadzona cena za witaminy. Jeżeli chcesz uniknąć kaca, to polecam podczas picia alkoholu mieć ze sobą dwie tabletki plussza multiwitamina i zrobienie sobie dwóch drinków bez alkoholu, z sokiem lub wodą. Dwa w trakcie i jeden po całej imprezie.

  • Re: Księga smaków: Kapusta kiszona

    A prawda jest taka że producenci piszą dowolnie raz kiszona raz kwaszona, suma sumarum trudno dociec która to jest ta "dobra" . Podobno ta dobra ma odcień lekko kremowy, natomiast ta gorsza jest biała i zalatuje zapachem kwasu octowego

  • Re: Suplementy diety

    Witamina B i nic więcej, ale to i tak lepiej niż nic. Właśnei dlatego tak dobra jest kiszona kapusta, szczególnie sok, ale wracając do 2kc to bardzo przesadzona cena za witaminy. Jeżeli chcesz(...). Moim zdaniem cena jest właśnie dobra. Bo gdy łykam 2kc podczas picia na następny dzień nie czuję nic co jest zwiążane z kacem. więc to jest warte swojej ceny. Bo po tych innych tabletkach ten kac jest

  • Re: 5 produktów, które wprawią cię w dobry nastrój

    W skrócie kiszonka z pekinskiej kapusty, z ostrą papryką czosnkiem, imbirem, itp - taka kiszona kapusta na ostro - dodatki różne w zależności od regionu Korei, równie dobra jak nasza kapucha, tylko bardziej pikantna