• Informacje na temat:

    ldl hdl

Artykuły na temat: ldl hdl
  • ...​Cholesterol kojarzy nam się ze złogami zapychającymi nasze tętnice i w konsekwencji zagrażającymi chorobą wieńcową i zawałem. Tymczasem, jeżeli chodzi o cholesterol HDL - rzecz w tym, by nie było go ani za dużo, ani też... za mało. Pewna ilość cholesterolu HDL jest pożądana! Dlaczego? Bo to tzw. dobry cholesterol!

  • Pomiar ciśnienia i badanie krwi pod kątem poziomu cholesterolu (całkowitego, LDL, HDL), trójglicerydów, glukozy, enzymów wątrobowych (AST, ALT, GGTP),...

  • Dla zdrowych dorosłych oraz dzieci: Całkowity: do 190 mg/dl LDL: do 115 mg/dl HDL: kobiety powyżej 50 mg/dl, mężczyźni – 40 mg/dl Triglicerydy: do...

  • ...​Zdajemy sobie sprawę z tego, że cholesterol całkowity może powodować wiele chorób i staramy się go zmniejszyć. Nie wolno zapominać, że znacznie ważniejszym parametrem jest ilość poszczególnych frakcji (HDL i LDL) cholesterolu we krwi.

  • Naprawdę warto go często popijać, bo właściwości lecznicze cydru nie ustępują zdrowotnym walorom wina. Najważniejsze są przeciwutleniacze, zwłaszcza kwercytyna, katechina oraz kemferol. Powodują one zwiększenie wydzielania w organizmie dobrego cholesterolu HDL, zaś spadek złego LDL. Bioaktywne związki wspomagają układ immunologiczny, co ma...

  • Gdy w wynikach badań całkowita wartość cholesterolu przekracza 190 mg/dl, powinniśmy się martwić. Według wytycznych poziom cholesterolu LDL powinien być niższy niż 115 mg/dl, a HDL(...). Hiszpanów, 74 proc. Greków i 70 proc. Francuzów). Co powiniśmy wiedzieć? Są dwa rodzaje cholesterolu: HDL i LDL. Lipoproteina wysokiej gęstości (HDL) korzystnie wpływa na stan serca, zaś lipoproteina...

  • ...). Częste spożywanie oleju reguluje pracę wątroby i nerek oraz przywraca równowagę między złym cholesterolem LDL i dobrym HDL.

  • ...wykonać analizy z rozbiciem na frakcje – LDL (tzw. zły) i HDL (tzw. dobry) cholesterol. Bardzo ważny jest poziom HDL. Jeśli bowiem ktoś ma np. ogólne stężenie 230 mg/dl, ale w tym jest 75 mg/dl HDL, to jest mniej zagrożony miażdżycą niż osoba, która ma 200 mg/dl stężenia ogólnego, ale tylko 45 mg/dl HDL. Najlepiej mają ludzie ze stężeniem LDL i ogólnym w normie i HDL ponad 70 mg/dl. To...

  • Chciałabyś pozbyć się tkanki tłuszczowej z okolicy brzucha? Wypróbuj działanie oleju kokosowego, który potrafi przyspieszyć utratę tzw. tluszczu trzewnego. Pij 2 łyżki stołowe przez ok. trzy miesiące, a nie tylko poprawisz sylwetkę, ale obniżysz zły cholesterol LDL i podniesiesz dobry, HDL. Picie oleju zaleca się również w przypadku zakażenia jelit Candida albicans...

  • Warzywo to powinny polubić osoby, które walczą z wysokim poziomem cholesterolu. Już pół surowej cebuli dziennie przez dwa miesiące powoduje wzrost dobrego poziomu cholesterolu – HDL, a obniżenie złego – LDL. Cebula zmniejsza też ryzyko choroby wieńcowej. Zawiera substancję, która nie dopuszcza do zakrzepów krwi. A jeśli w żyłach są już zakrzepy, to przy...

Dyskusje na temat: ldl hdl
  • Re: Mam za wysoki cholesterol. Co z nim zrobić?

    poziom cholesterolu całkowitego poprzez zwiększenie poziomu HDL (dobry cholesterol) jednocześnie obniżając cholesterol LDL (zły).

  • Re: LDL: ten zły cholesterol

    zawiera cholesterol, nasz rozum to tylko 2% wagi naszego ciała a 75% cholesterolu znajduje się w nim dlaczego się tam nie odkłada. Niema cholesterolu złego i dobrego LDL i HDL to nie cholesterol a proteiny które go transportują LDL. czytajcie Statyny Medyczna pomyłka. Homocysteina- rzetelny wskażnik stanu zdrowia.

  • Re: Mam za wysoki cholesterol. Co z nim zrobić?

    Nasycone kwasy tłuszczowe (tłuszcze nasycone) i izomery trans (tłuszcze nienasycone trans), czyli substancje tłuszczowe, które zostały chemicznie zmienione przez obróbkę termiczną (pieczenie lub smażenie) sprzyjają wysokiemu stężeniu cholesterolu we krwi - podwyższają LDL i obniżają HDL. Źródła: tłuste mięso, tłusty nabiał (np. sery), gotowe wyroby cukiernicze zawierające tłuszcze piekarnicze

  • Re: Pięć ważnych odkryć medycznych ostatni lat

    jedzenie ryb nie pomaga w podniesieniu HDL, bo rowniez podniesie LDL. Do tego stwarza stan zapalny (i do tego metale ciezkie). HDL pod wplywem stanu zapalnego ulega uszkodzeniu i traci swe dobroczynne wlasciwosci

  • Re: CHOLESTEROL!!! co prponujecie?

    Witam Ja równiez jak wiele z was mam bliską osobę w podwyższonym poziomem holestereolu. Holesterol dzieli się na dobry HDLi zły LDL. Powtorze za moim poprzednikiem ze holesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka - Szkodliwy dla organizmu jest tylko nadmiar tzw. złego cholesterolu LDL oraz niedostatek tzw. dobrego cholesterolu HDL. LDL zjaduje się głównie

  • Re: Tego nie wiesz o cholesterolu

    Ok kilku lat codziennie rano jem takie "mieszadełko" ;) łyżka płatków owsianych, łyżka gryczanych, łyżka sezamu, do tego kubek jogurtu naturalnego + owoce, jakie są: maliny, truskawki, kiwi, brzoskwinia i obowiązkowo sok z połowy cytryny. Cholesterol HDL mam dużo powyżej normy (nawet nie wiem, czy to dobrze?), a LDL troszkę powyżej dolnej granicy - lekarz pyta, jaka dietę stosuję, że mam tak

  • Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

    białkowych (lipoproteinach LDL i HDL), jest głównym czynnikiem, który decyduje o powstawaniu zmian miażdżycowych."

  • Re: Więcej cholesterolu. Tego dobrego!

    Bo głównym problemem podwyższonego ldl nie jest żarcie (!), a głównie problemy toczące się w organizmie (np. metaboliczne).

  • Re: Mam za wysoki cholesterol. Co z nim zrobić?

    ) - cholesterol całkowity: poniżej 200 mg/dl (5,2 mmol/l) Poziom podwyższony: 200–250 mg/dl (5,1-6,5 mmol/l) Poziom znacznie podwyższony: ponad 250 mg/dl (6,5 mmol/l) Norma LDL - im niższe wartości, tym lepiej: - norma: poniżej 135 mg/dl (3,5 mmol/l) - poziom podwyższony: 135–155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l) - poziom znacznie podwyższony: ponad 155 mg/dl (4,0 mmol/l) Norma HDL - im wyższe wartości, tym lepiej

  • Re: Jajka - czy można je jeść bezkarnie?

    Jem ok 14 jajek tygodniowo i ogólny mój cholesterol to 138 , cholesterol w LDL i HDL w normie.