• Informacje na temat:

    gluten w produktach

Artykuły na temat: gluten w produktach
  • Kiedy zacząć podawać gluten? Wobec częstych publikacji na temat rzekomej szkodliwości glutenu rodzice zastanawiają...

  • ...i zawrotów głowy • anemii • drętwienia oraz bólu nóg i rąk • pieczenia w przełyku • nudności. Niestety, gluten występuje nie tylko w zbożach i produktach mącznych, dlatego dieta bezglutenowa jest bardzo(...). Nie trawię tego Laktoza jest dwucukrem zawartym w produktach mlecznych. Jej trawienie odbywa się dopiero w jelicie cienkim, dzięki obecności enzymu pod nazwą laktaza. Ale gdy go brakuje, nadmiar...

  • ...nadwrażliwości nadal mogą i powinny go jeść. Jest w ziarnach i otrzymywanych z nich produktach? Pawda. Białka nazywane glutenem są również w kaszy, płatkach, otrębach, makaronach, pieczywie. A także w gotowych produktach: pierogach, pyzach, kopytkach, naleśnikach, ciastach. Dodaje się go także (np. jako zagęszczacz, w formie panierki) do słodyczy, jogurtów, śmietany...

  • Gluten tuczy? Nieprawda! 90 proc. z nas trawi go bez problemu...

  • Alergia na gluten, zwana też celiakią jest chorobą zapalną jelita cienkiego o podłożu immunologicznym. Jej przyczyną jest uczulenie na gluten – białko, które występuje w pszenicy, jęczmieniu, życie, pszenżycie i orkiszu.

  • Gluten  bez mitów

    Unikanie tej substancji stało się modne, ale czy mądre? Strzec się przed nią muszą tylko osoby z celiakią – czyli całkowitą nietolerancją glutenu.

  • Jeszcze niedawno problem z tolerancją glutenu miały głównie osoby chore na celiakię. Gluten wywołuje u nich stan zapalny i niszczy kosmki jelitowe, których zadaniem jest wchłanianie składników pokarmowych. To choroba nieuleczalna, a jedynym na nią lekiem jest dieta bezglutenowa. Dziś coraz więcej jest osób, które nie chorują na celiakię, a mają nadwrażliwość na gluten. Nie niszczy on ich jelit...

  • Gluten to białko roślinne, występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz wszystkich produktach mącznych z tych zbóż. Zgodnie z aktualnym schematem żywienia niemowląt, gluten należy wprowadzić do jadłospisu niemowlęcia już w 5. miesiącu, jeśli jest karmione piersią, a nie później niż w 6. miesiącu, gdy niemowlę jest żywione mlekiem modyfikowanym.

  • Przekreślony kłos. Ten znak na etykiecie daje nam pewność, że dany produkt nie zawiera nawet śladowych ilości glutenu.

  • Chorujesz na Hashimoto? Czy wiesz, że możesz poprawić swój stan zdrowia tylko i wyłącznie dietą? Osoby cierpiące na to schorzenie bardzo często nie zdają sobie sprawy, że może występować u nich również celiakia, czyli trwała nietolerancja glutenu. Przy stwierdzonym Hashimoto dobrze jest więc wykonać test genetyczny w kierunku celiakii. Dowiedz się, dlaczego jest to tak ważne.

Dyskusje na temat: gluten w produktach
  • Re: sposób na unikanie cukru we wszystkich produktach

    Najważniejsze to chyba wyeliminować gluten w tej diecie, ale gluten jest praktyczni wszędzie

  • Re: Płaski brzuch bez glutenu

    Od kiedy zydomerykanie opanowali nasz rynek zywnosciowy pakujac ten GMO syf ..mamy do czynienie z chorobami o jakich nikomu sie nie snilo.Nadwaga wynika z walki organizmu z dostarczna chemia..a jest jej niemalo w produktach .Jak wyrzucimy cala produkcje i przejdziemy na organiczne produkty to i gluten nam nie bedzie szkodzil..

  • Re: sposób na unikanie cukru we wszystkich produktach

    Najważniejsze to chyba wyeliminować gluten w tej diecie, ale gluten jest praktyczni wszędzie

  • Re: Płaski brzuch bez glutenu

    witam, oni nich zostawia gluten w spokoju a zajmą sie pisaniem co znajduje się w produktach i co powoduje że te składniki tak niszcza organizm to że ludzie tak masowo choruja i umieraja nawet wojny nie trzeba a pewna grupa wiekowa w społeczenstwie juz nie zyje teraz już niczym sie nie uratujemy zatrute jest wszystko pełne chemii od mąki po mieso po masła mleka nabiał

  • Re: sposób na unikanie cukru we wszystkich produktach

    Najważniejsze to chyba wyeliminować gluten w tej diecie, ale gluten jest praktyczni wszędzie

  • Re: Co z tym glutenem?

    Z tym ostatnim punktem sie nie zgadzam, bo nie jest sie w stanie totalnie i swiadomie nie jesc produktow calkowicie nie zawierajacych glutenu. Gluten choc w sladowych ilosciach moze byc w wielu produktach, a producent tego nie podaje na etykiecie. Wiec z tym zaprzestaniem produkcji enzymow przez nasz organizm, to nie jest prawda, bo minimalne ilosci i tak moga byc zjedzone nawet bez naszej

  • Re: Gluten: Komu pomaga, komu szkodzi?

    jak ktoś zrezygnuje z pajdy chleba (wątpliwej jakości) do sałatki, jajecznicy i zupy - to mu tylko NA ZDROWIE WYJDZIE!.. Jak sam dietetyk zauważył gluten jest w wielu produktach, więc nie rezygnujemy z niego całkiem, nie dodając chleba do każdego posiłku!. ... a zamianę na pieczywo bezglutenowe, zrobione z jakichś dziwnych rzeczy, jeśli nie ma się celikiii, uważam ZA GŁUPOTĘ!

  • Re: Co z tym glutenem?

    Po pierwsze to owies NIE zawiera glutenu - gratuluje niewiedzy p. Kasiu!!! Owszem jest zanieczyszczony glutenenm ale go nie zawiera!!! Po drugie to, ze napisy gluten-free są na niektórych produktach to efekt tego, ze istnieje bardzo niewiele produktów dostępnych dla osob z celiakią i z nietolerancją glutenu i te informacje są dla nich BARDZO ważne, żeby nie stać godzinami przy połkach sklepowych

  • Re: Cukier – wpływ na zdrowie i zawartość w produktach

    otyłość i cukrzyca to gluten z pszenicy, owsa, jęczmienia i orkiszu a nie cukier, który jest całkowicie nieszkodliwy. cały zdrowy i mądry świat jada przaśniki, mace i pity, czyli pieczywo bez zakwasu, bo zakwas wzmaga wchłanianie glutenu. chleb na zakwasie to właśnie przyczyna tycia. można chleb popijać mlekiem i wtedy kazeina będzie blokowała wchłanianie glutenu, ale trzeba zachowywać

  • Re: Olej kokosowy, gluten i soki - eksperci obalają dietetyczne mity

    Wszystko z umiarem, niech Eksperci nie wmawiają Ludziom o złych produktach, bo Leki też się bierze w odpowiednich proporcjach do wagi ciała. Chyba nie ma jedzenia, które w nadmiarze i braku było by dla Nas dobre.