• Informacje na temat:

    fermentacja pokarmowa

Artykuły na temat: fermentacja pokarmowa
  • ...

  • Choć to tylko zwykłe jabłko, szklanka mleka, kawałek pizzy – mogą być sprawcami dolegliwości. Wyjaśniamy, jak zadbać o zdrowie, gdy organizm źle reaguje na niektóre pokarmy.

  • Warzywa i owoce poddane naturalnej fermentacji są mniej kaloryczne i służą naszemu zdrowiu!

  • Nietolerancje pokarmowe zataczają coraz szersze kręgi. Najczęściej pojawiają się u dorosłych. I nie jest to kwestia mody. To raczej znamiona cywilizacji i przybywania produktów, z którymi układ pokarmowy sobie nie radzi.

  • Są nie tylko ozdobą bieszczadzkich, sudeckich czy tatrzańskich zboczy, ale także doskonałym surowcem leczniczym! Wspomogą układ krążenia, oddechowy i pokarmowy.

  • Kiedy zapytać starców z tureckiej prowincji o sekret ich długowieczności, bez wątpienia odpowiedzą: cebula, chleb i jogurt. Ten ostatni to faktycznie jeden z najzdrowszych produktów świata, bo zawiera bezcenne dla zdrowia bakterie fermentacji mlekowej.

  • Na usprawnienie pracy przewodu pokarmowego, jelit i wątroby polecane są zioła zawierające gorycze, np. bylica boże drzewko, glistnik (na zdjęciu), krwawnik,...

  • Jakie jedzenie może uczulać?

    ​Jedzenie to jeden z najczęstszych powodów alergii. Uczulać może wszystko: obecna w pożywieniu laktoza, cukier, gluten. I choć towarzyszące reakcji alergicznej objawy najczęściej dotyczą układu pokarmowego, mogą się również pojawiać reakcje skórne, jak swędzące krostki czy rumień. Jakie substancje obecne w pożywieniu są najczęstszymi alergenami? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

  • Dokuczała mi niestrawność, zrobiłam więc badania wykrywające alergię pokarmową i wiem, że mam uczulenie na laktozę. Nie mogę pić mleka. Czy nie powinnam jeść również nabiału? - pyta Irmina z Iwonicza.

  • To naturalne, zawarte w pożywieniu substancje, które są niezbędne dla wzrostu i aktywności pożytecznej...