• Informacje na temat:

    fermentacja

Artykuły na temat: fermentacja
  • Warzywa i owoce poddane naturalnej fermentacji są mniej kaloryczne i służą naszemu zdrowiu!

  • Masz wzdęcia, męczą cię wiatry? To znak nadmiernej fermentacji jelitowej.

  • Czekolada wytwarzana jest z miazgi z uprażonych i poddanych fermentacji ziaren kakaowca, którą miesza się z tłuszczem. W masowej produkcji jest to tłuszcz...

  • Zielona herbata uchodzi za najzdrowszą spośród herbat. Nie jest poddawana fermentacji, dzięki temu jej liście zachowują naturalny kolor. Napar z jej liści wspomaga odchudzanie, zwiększa koncentrację, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia odporność.

  • Kiedy zapytać starców z tureckiej prowincji o sekret ich długowieczności, bez wątpienia odpowiedzą: cebula, chleb i jogurt. Ten ostatni to faktycznie jeden z najzdrowszych produktów świata, bo zawiera bezcenne dla zdrowia bakterie fermentacji mlekowej.

  • Czym jest kwas mlekowy?

    Kwas mlekowy - jak działa? Kwas mlekowy to naturalny organiczny związek chemiczny powstający w trakcie fermentacji mlekowej - bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus) powodują fermentację cukrów (glukozy, laktozy, fruktozy). Nazwa pochodzi od skwaśniałego mleka - fermentacja laktozy (cukier obecny w mleku) powoduje koagulację białka, zmiany smaku i struktury mleka - powstają znane i lubiane...

  • .... Natomiast kapustę przesypujemy solą. Ubijamy i ugniatamy dwa razy dziennie przez tydzień. Wkładamy do słoika, zamykamy i trzymamy w piwnicy. Pożyteczne bakterie Odbywa się wtedy fermentacja...

  • ..., w produktach fermentowanych: jogurtach, kefirach, kwaszonych warzywach. Pod wpływem dobrych bakterii w produktach żywnościowych zachodzi fermentacja mlekowa. Powoduje ona nie tylko zmianę smaku(...) i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów). Ogórki kiszone. Fermentacja sprawia, że tracą zawarty w nim cukier. Jest on rozkładany pod wpływem bakterii mlekowych, w wyniku czego powstaje...

  • Co jeść, by mieć zdrowe jelita

    ...? Spożywanie kiszonych produktów jest z pewnością korzystne dla zdrowia. Jednak ich fermentacja przebiega spontanicznie i za każdym razem skład bakterii może być inny. Dlatego nie można ich nazwać...

  • Nie miałam tego problemu, a teraz męczy mnie codziennie. Co robić, by go uniknąć? Kalina z Mławy.

Dyskusje na temat: fermentacja
  • Re: ogórki kiszone-fermentacja

    Generalnie szybka fermentacja nie jest wskazana,a jej oznakami jest piana i zbyt duże gazy-to fermentacja gnilna.Ale nie o to teraz chodzi.Ważną sprawą jest sól,tylko i wyłącznie bez jodu.Poza tym ogórki przed kiszeniem najlepiej namoczyć 2-3 godz.,bo kiedy je kupujemy np. w sklep[ie to są odwodnione,a ogórek to w 90 % woda.Przenawożone ogórki też są przyczyną szybkiej fermentacji,więc dobrze

  • Re: Wino z dzikiego bzu

    Jaka to dzika fermentacja. U mnie dzika fermentacja jest wtedy jak nie dodaję drożdży tylko pozwalam aby wytworzyły się one same.

  • Re: ogórki kiszone-fermentacja

    Prawdopodobnie zalewa kipi, gdyż nalałaś zbyt pełne słoiki. Gdy się "wygazują", słoiki się zawekują (podciśnienie) i będą świetnie długo stały. Najgorsze co mogłabyś zrobić, to je otwierać. Fermentacja jest tak gwałtowna, gdyż użyłaś ciepłej wody. Do przechowania na zimę ja używam wrzącej zalewy, zaraz zakręcam słoiki i nie latam z nimi po całym domu tylko zwyczajnie wynoszę do piwnicy. Ogórki

  • Re: Kręgosłup szyjny: Jak może chorować i jak temu zaradzić

    Jak nie chcesz osteoporozy, to nie pij słodkiego krowiego mleka. Lepsze są pochodne od mleka - nabiał, gotowanie, fermentacja itp.

  • Re: ogórki kiszone-fermentacja

    - ogórki odkażone, fermentacja powolna, później jemy, dłużej przechowujemy. Ogórki mogą być na stojąco albo leżąco, byleby nie wypływały na powierzchnię. Przyprawy - co na spodzie, co na wierzchu nie

  • Re: Selen i chrom: Jak dbają o nasze zdrowie

    Mila: tu nie chodzi o rozczyn do ciasta kiedy to ma zachodzić fermentacja tylko o wypicie i zapobieżeniu fermentacji w przewodzie pokarmowym. Taki napój jest cudownym środkiem uspokajającym.

  • Re: ogórki kiszone-fermentacja

    kobra jak zwykle chrzanisz, ile masz lat? fermentacja to nic innego jak proces towarzyszacy kiszeniu itd,. zalewanie goraca woda przyspiesza ten proces, sloiki kupujesz w sklepie i sa piekne:) ogorki najczescie samodzielnie kiszone jak i kapusta nie, powod 1: nawozone intensywnie sa miekkie, poza tym wszelkie sposoby na kiszenie, glinianka, polecam na malosolne, kupowanie ogorkow w zaufanym

  • Re: Smaki spiżarni: Buraki

    Ja dodaję 3 łyżki kwasu od kapusty kiszonej oczywiście swojskiej fermentacja rusza szybciej i nie zdąży spleśnieć

  • ogórki kiszone-fermentacja

    Witam.Pierwszy raz robiłam ogórki kiszone,zrobiłam jak moja mama-koper chrzan liść wiśni czosnek letnia woda,zakręciłam wyniosłam do piwnicy.Po paru dniach poszłam do piwnicy a tu zonk:(niektóre słoiki mają gaz i że tak powiem uciekają powoli.Aż mnie serce zakłuło:) co zrobiłam źle??czy ktoś mi może podpowiedzieć,aby uniknąć takich niespodzianek.W smaku wyszły bardzo dobre twarde ale niestety gazują:)i muszę je pootwierać:(

  • Re: Pizza obchodzi urodziny

    W lodówce zdecydowanie zalecane. Fermentacja i rośnięcie ciasta przebiega spokojnie i stopniowo, po upieczeniu jest zdrowsze i (kwestia gustu) smaczniejsze.