• Informacje na temat:

    dyni

Artykuły na temat: dyni
  • Warzywo to jest źródłem m.in. witaminy A, C oraz białka i błonnika. Dynia ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność organizmu. Cenne są zarówno...

  • Była znana w Polsce już w XVI wieku. Co ciekawe, najpierw doceniono właściwości zdrowotne dyni i uprawiano ją dla celów leczniczych....

  • Co więcej – sięgając nawet bardzo często po pomarańczowy miąższ lub pestki, wcale nie staniesz się tak pękata, jak dynia. To jesienne warzywo jest bowiem(...) na ten składnik wystarczy nieco ponad 10 dag dyni odmiany Hokkaido!). Za co odpowiada beta-karoten, kojarzony często z marchwią? Nie tylko pozy tywnie wpływa na wzrok, ale też wzmacnia odporność na...

  • Naukowcy z East China Normal University w Szanghaju odkryli, że ekstrakt z dyni figolistnej może ograniczać...

  • Czy wiesz, że jedzenie na czczo świeżych pestek dyni pozwala oczyścić przewód pokarmowy z owsików, tasiemców i glist ludzkich? Dzieje się tak dzięki kukurbitacynie,...

  • Zupa-krem z dyni, racuszki na ostro z miąższu dyni lub szarlotka z jej dodatkiem to prawdziwe przysmaki, warto spróbować! A gdy zostanie nam odrobina świeżego...

  • Są bogatym źródłem antyoksydantów, m.in. beta-karotenu i witaminy C. Zawierają też sporo witamin z grupy B oraz A, D i E. Bogate są w magnez, mangan, cynk, fosfor, żelazo i selen. Jednak najcenniejsze w pestkach dyni są fitosterole, tj. tłuszcze roślinne, zapobiegające rozwojowi komórek rakowych, zwłaszcza prostaty. Obniżają też poziom złego cholesterolu we krwi. Uwaga! Kupujmy pestki dyni...

  • Dynia zwiększa apetyt na seks

    Miąższ dyni to prawdziwa skarbnica cynku, o którym powinny pamiętać wszystkie kochające żony i partnerki. Cynk poprawia bowiem sprawność seksualną mężczyzny,...

  • Jej zaletą jest duża ilość magnezu (50 dag dyni zawiera 5 dag tego pierwiastka – jak 4 kawałki czekolady). W obecności witamin z grupy B jest doskonale przyswajalny. Dzięki temu poprawia nastrój i wzmacnia nasze nerwy.

  • Czy dynia ma dużo kalorii?

    ...dyniowatych jest bardzo duża. Należą do niej kabaczki, patisony, cukinie, dynie, melony, arbuzy, a nawet ogórki. Wszystkie te spokrewnione warzywa mają wspólną cechę: niemal w 95 procentach składają się z wody. Dlatego, bez obaw o zbędne kilogramy, ciesz się smakiem chrupiących zapiekanych kabaczków, zupy z dyni, warzywnego leczo czy ratatuj. Właśnie zaczyna się na nie sezon...

Dyskusje na temat: dyni