• Informacje na temat:

    co jeść przy dużym cholesterolu

Artykuły na temat: co jeść przy dużym cholesterolu
  • .... Przynajmniej raz w tygodniu należy jeść tofu zamiast mięsa. Korzeń lukrecji To ziółko stosuje się od dawna w medycynie ludowej. Jej korzeń po ususzeniu przybiera kolor żółty i jest 50. razy słodszy od cukru(...), a przy okazji podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL. Sen krótki lub długi Badania z Nihon University School of Medicine w Japonii wykazały, że kobiety, które spały mniej niż 5 godzin lub więcej niż...

  • Poprawią koncentrację i obniżą poziom cholesterolu, ale nie tylko.

  • B, np. B6 i B9. 6. Pomagają uniknąć anemii. Są źródłem żelaza, zwłaszcza kasza jaglana. Aby zwiększyć przyswajanie żelaza z kasz, powinniśmy jeść je w towarzystwie produktów bogatych w witaminę(...) i udarem. 3. Obniżają poziom złego cholesterolu. Tak działa beta-glukan, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe podnoszą dobry cholesterol. 4. Pomagają zwalczyć infekcje i stany zapalne. Rozgrzewają...

  • By w zdrowy sposób pozbyć się nadwagi, a przy okazji poprawić wyniki badań, wystarczy oprzeć dietę na niskim indeksie glikemicznym. To działa!

  • ...one przyswajanie tlenu przez komórki, wspomagając w ten sposób układ krwionośny. 2. Normują poziom cholesterolu i przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych. Poleca się je nadciśnieniowcom(...) wzmacniają odporność. Są skuteczne w profilaktyce chorób wirusowych, takich jak grypa czy mononukleoza. Ze względu na działanie wykrztuśne, warto sięgać po nie także przy przewlekłym suchym kaszlu...

  • Może być wielka, pomarańczowa, żółta, czerwonawa, zielonkawa i beżowa. Wszystkie jej odmiany są lekkostrawne i przyjazne dla zdrowia. Bogactwo witamin(...) ciekawe, podczas gotowania, duszenia, pieczenia lub smażenia, ilość przyswajalnego beta-karotenu rośnie! W dyni jest błonnik, sporo kwasu foliowego i witaminy C. Znajdziemy też w niej witaminy z grupy...

  • Lista chorób, których jedną z głównych przyczyn jest nieprawidłowe odżywianie, liczy ponad osiemdziesiąt pozycji. Wśród tych schorzeń jest wiele poważnych, takich jak cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, alergie pokarmowe, a nawet nowotwory. Co i ile jeść, by się przed nimi chronić?

  • ...mózgu, wzmacniają serce i odporność. Siemię ma też trzy razy więcej niż chia przeciwnowotworowych lignanów, wpływa kojąco na żołądek i jelita, obniża poziom tzw. złego cholesterolu. Udowodniono, że(...). Chyba jasne, co wybieram? Komosa ryżowa (quinoa) Nazywana świętym zbożem Inków, jest źródłem dobrej jakości łatwo przyswajalnego białka zawierającego osiem z dziesięciu tak zwanych aminokwasów...

  • Panuje powszechne przekonanie, że cholesterol to coś, co zagraża naszemu zdrowiu, przyczynia się do chorób układu krążenia, takich jak zawał, udar mózgu bądź miażdżyca. Tymczasem prawda wygląda nieco inaczej, bowiem cholesterol to niezbędny składnik każdej ludzkiej komórki umożliwiający jej prawidłowe funkcjonowanie, który zaszkodzić nam może, ale... dopiero w określonych okolicznościach. Zdaniem...

  • Młode buraczki ćwikłowe i ich listki zawierają mnóstwo cennych substancji. Więcej nawet niż dojrzałe bulwy. Warto więc korzystać ze sprzyjającej pory i zajadać się botwinką. Marta Urbańska...