• Informacje na temat:

    borówki zapobiegają

Artykuły na temat: borówki zapobiegają
  • Do takich wniosków doszli badacze z USA i Wielkiej Brytanii. Naukowcy przebadali ponad 93 tys. kobiet w wieku 25-42 lata. W ciągu 18 lat panie musiały co cztery lata wypełniać ankiety na temat swojej diety. Naukowcy przypominają, że borówki amerykańskie oraz truskawki zawierają duże ilości antocyjanów, które mają korzystny wpływ na układ krążenia.

  • .... Jagody powinny jeść osoby z problemami z oczami, bo wspomagają one najmniejsze naczynia krwionośne i zapobiegają degeneracji plamki żółtej oka. Pomagają przy kłopotach z pęcherzem i nerkami. Owoce te...

  • ...antyoksydantów zapobiegających schorzeniom przewodu pokarmowego, w tym rakowi jelita grubego. Codzienna porcja jeżyn to prawdziwy zastrzyk odporności.

  • Oleje roślinne zmniejszą ryzyko chorób siatkówki. Żółte warzywa sprawią, że będziemy widzieć wyraźniej. Sprawdź, co jeszcze służy twoim oczom.

  • Naturalne metody ją wspomagają i zapobiegają uszkodzeniom. Mogą nawet złagodzić dolegliwości...

  • Co warto jeść? Insulinooporności zapobiegają nasiona chia. Stabilizują też poziom glukozy we krwi i łagodzą dolegliwości zespołu metabolicznego. Nieocenionym kontrolerem poziomu cukru są borówki. Zawarte w nich antocyjany poprawiają pracę trzustki. Podobne działanie mają tropikalne jagody acai. Zjadaj 2–3 razy w tygodniu miseczkę niskotłuszczowego twarogu z łyżką tych owoców...

  • ...ciemny kolor oznacza, że zawierają dużo przeciwutleniaczy (zapobiegają nowotworom i są lekiem dla oczu – zmniejszają ryzyko zwyrod nienia plamki żółtej). Wzmacniają odporność i zapobiegają infekcjom. Truskawki Doskonale regulują gospodarkę wodną: zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie, bo zawierają dużo potasu. Jednocześnie to najmniej kaloryczne owoce jagodowe – w 100 g są tylko 32 kcal...

  • ...flawonoidy pochodzące z winogron (i zrobionego z nich wina) zapobiegają łączeniu się niezdrowych białek w większe grupy, które uszkadzają mózg. Odżywcze jajka Mają w składzie cholinę, która stanowi jeden z ważnych neuroprzekaźników przekazujących sygnały do mózgu. Jest ważnym składnikiem błon komórkowych i poprawia pamięć. Borówki One także mają przeciwutleniacze, które działają na nas...

  • ...kolorowe owoce: aronia, jagody, borówki, maliny, truskawki, porzeczki, czy czerwony agrest. By spełniły swoje zadanie, najlepiej jeść 1-2 szklanki świeżych owoców dziennie. Rekonwalescenci oraz ludzie(...) skórką. Można z nich wycisnąć sok, zrobić dżem, nalewkę. Borówki: Mają sporo antocyjanów wpływających korzystnie na naczynia krwionośne odżywiające siatkówkę oka, przyspieszają regenerację zawartego...

  • ...i tlenu do mózgu. Poprawiają pamięć, koncentrację, zapobiegają chorobie Alzheimera. Borówki czerwone Cenić je powinni ci, którzy cierpią na częste infekcje dróg moczowych. Związki(...) Leśne owoce pomogą zachować zdrowie na długie lata Mała bomba witaminowa. Owoce jagodowe, czyli jagody, borówki, jeżyny, maliny czy brusznice zawierają mnóstwo silnych antyutleniaczy...

Dyskusje na temat: borówki zapobiegają
  • Re: Mam za wysoki cholesterol. Co z nim zrobić?

    z oliwek (poprawiają krążenie, wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegają miażdżycy) - łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk, migdały, , surowa cebula, słodka papryka, brokuły, szpinak, marchewka, soja, warzywa strączkowe (groch, fasola, soczewica), awokado, porzeczki, pomarańcze, jabłka, śliwki, maliny, borówki, truskawki, ryż, owsianka (obniżają poziom cholesterolu) Produkty szczególnie niewskazane