• Informacje na temat:

    bakteria mlekowa

Artykuły na temat: bakteria mlekowa
  • Czym jest kwas mlekowy?

    Kwas mlekowy jest odpowiedzialny za ból mięśni po nadmiernym wysiłku fizycznym, za prawidłową florę bakteryjną pochwy oraz za proces powstawania jogurtu i kiszenia kapusty. Znajdziemy go w dżemie i szamponie.

  • To bakterie kwasu mlekowego. Ich głównym źródłem są produkty kiszone. Bakterie te wpływają dobroczynnie na przewód pokarmowy i florę jelitową. Chronią...

  • Gdyby z naszego ciała zniknęły wszystkie bakterie, wirusy i grzyby (tzw. mikrobiom), to stalibyśmy się ok. 2 kg lżejsi. Czy wobec tego nie lepiej się ich pozbyć? Po co nam bakterie? Okazuje się, że mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, nie tylko fizyczne, ale także kondycję psychiczną. Naukowcy wciąż badają i odkrywają, co może nasz mikrobiom.

  • ...) w pochwie. Warto przy tym wiedzieć, że samo zarażenie się bakteriami beztlenowymi wcale nie musi być groźne. U co drugiej zdrowej kobiety w wymazach z pochwy wykrywa się niektóre rodzaje tych(...) intymnych i pieczenie przy oddawaniu moczu. Żeby potwierdzić zakażenie i dowiedzieć się, jakimi bakteriami się zaraziłyśmy, można wybrać się na specjalistyczne bada- nie MultiTest UroGin (wykrywa m.in...

  • Probiotyki wzbogacają jogurty (naturalne i niektóre smakowe) oraz kefiry. Ich nazwa pochodzi z języka greckiego – „pro bios” oznacza: dla życia. Gdzie ich szukać?

  • Antybiotyki niszczą bakterie chorobotwórcze, ale nie oszczędzają przy tym bakterii kwasu mlekowego zasiedlających przewód pokarmowy. Tymczasem substancje...

  • 1 Moczenie w soku z kiszonej kapusty Sok z kiszonej kapusty zawiera nie tylko kwas mlekowy, hamujący rozwój bakterii, ale również tajemniczą witaminę...

  • Z czym kojarzy nam się słowo „bakteria”? Najczęściej z infekcją, chorobą, antybiotykiem. Rzeczywiście wiele bakterii to nasi wrogowie. Ale nie wszystkie....

  • Zawierają bakterie kwasu mlekowego. Fermentowane produkty dbają o prawidłową florę bakteryj ną. Dlatego warto sięgać po kiszone warzywa (wraz z so kiem) i produkty mleczne oraz inne staropolskie przysmaki.

  • Kiedy zapytać starców z tureckiej prowincji o sekret ich długowieczności, bez wątpienia odpowiedzą: cebula, chleb i jogurt. Ten ostatni to faktycznie jeden z najzdrowszych produktów świata, bo zawiera bezcenne dla zdrowia bakterie fermentacji mlekowej.