• Informacje na temat:

    babcia

Artykuły na temat: babcia
  • Zauważyłam, że Staś ma problemy z nauką. Ciężko mu się skoncentrować na jednym temacie, nie rozumie, co czyta i nie nadąża z wypełnianiem zadań w klasie....

  • Ozdobą ogródka mojej babci Hani były fioletoworóżowe kwiaty jeżówki purpurowej. Babcia uprawiała jednak jeżówkę ze względów zdrowotnych. Jesienią wykopywała korzenie, suszyła je na lekko rozgrzanym piecu, a potem przyrządzała z nich nalewkę. Gdy czuła nadchodzące przeziębienie, dodawała 2 łyżeczki do herbaty i piła wieczorem przed snem. Czy wyciąg z jeżówki po- maga zwalczać infekcje? Justyna...

  • Pamiętasz, jak babcia namawiała cię do picia soku z buraków czy mleka z czosnkiem? Te mikstury nie zawsze mają przyjemny smak, ale posiadają wielką moc. Domowe syropy nie tylko pomagają zwalczyć infekcje, zaleca się je także po chorobie. Wzmacniają „wymęczony” walką organizm malucha. Ich cenne składniki wspomagają osłabiony układ odpornościowy. Przygotowanie syropu jest łatwe. Najlepiej robić...

  • Jeżeli mama lub babcia wciskała w ciebie jedzenie na poprawę humoru, miała trochę racji... Ciekawe, co ci podtykała!

  • Jeśli twoja mama lub babcia miały żylaki, ty też jesteś obciążona ryzykiem ich pojawienia się... Sprawdź, jak możesz w porę temu zapobiec.

  • Moja babcia Ania miała tyle różnych zajęć, że przeważnie jadła „w pędzie” i nie zwracała uwagi na godziny posiłków. Często narzekała na żołądek, gniotło i piekło ją w dołku, a także dokuczało uczucie pełności i mdłości. Aby złagodzić dokuczliwe objawy, babcia codziennie piła herbatę rumiankową. W jaki sposób należy przeprowadzić kurację rumiankiem, żeby była najskuteczniejsza? Maria z Torunia.

  • Moja babcia Jadzia mawiała: „nie siadaj na zimnym, bo złapiesz wilka”. W lecie, gdy ją przewiało, zbierała liście borówki brusznicy i warzyła z nich napar, który piła porcjami dwa dni. Twierdziła, że chroni ją przed zapaleniem pęcherza. Ja też raz, dwa razy w roku miewam infekcję pęcherza. Niestety, przepisu babci już nie pamiętam. Czy warto pić taką herbatkę? Jak ją przyrządzić? Lusia...

  • Moja babcia Halina latem codziennie jadła morele ze swojego sadu. Choć dużo pracowała w ogródku z odkrytymi ramionami, jej skóra miała stonowany, zdrowy kolor. Babcia nigdy też nie skarżyła się na zaczerwienienia i oparzenia słoneczne. Była przekonana, że to zasługa moreli. Czy rzeczywiście dzięki niektórym owocom opalenizna może być i ładniejsza, i zdrowsza? Joanna z Poznania...

  • Moja babcia Stenia wiele lat pracowała jako księgowa. Jeszcze po sześćdziesiątce dorabiała do emerytury. W pozycji siedzącej spędzała kilka godzin dziennie. Niestety, z czasem zaczęła narzekać na hemoroidy – najpierw na dokuczliwe swędzenia, a potem na ból. Babcia mówiła, że w okresach najsilniejszych dolegliwości pomagała jej kora dębowa. Jak ją przygotować? W jaki sposób używać? Hanna...

  • W spiżarni babci Stasi stało mnóstwo słoi ków z przetworami z rabarbaru. Przyrządzała z niego dżemy, konfitury, nalewki, suszyła czerwone łodygi na herbatki. Jesienią i zimą często piekła ciasta i kładła na wierzch warstwę rabarbarowych powideł. Babcia uważała rabarbar za „kobiece warzywo” pomocne w różnych dolegliwościach, zwłaszcza na poty menopauzalne. Czy warto jeść rabarbar podczas...

Dyskusje na temat: babcia