Kiedy podawać dziecku szpinak, jabłuszko i kukurydzę

Czy 11-miesięcznemu dziecku można podać szpinak? Tak. Warto podawać niemowlęciu szpinak, ponieważ jest on bogaty w beta-karoten i żelazo.

Maluchowi w 1. roku życia można dodać kilka listków do zupki jarzynowej lub zrobić mu zieloną zupę-krem (po ugotowaniu szpinak miksujemy, dodajemy mleko w proszku i łyżeczkę masła). Z kolei na kolację dziecku po 1. roku warto przygotować jajko sadzone ze szpinakiem.

Wystarczy krótko obgotować świeże liście, osączyć je i rozdrobnić, podsmażyć na oleju oraz wzbogacić odrobiną czosnku i śmietaną. Potem należy usmażyć jajko i podać je ze szpinakiem.

Jabłuszko dla brzdąca

Reklama

Czy w 5. miesiącu życia mogę podać dziecku przetarte surowe jabłko, czy przed rozdrobnieniem powinnam je zagotować lub upiec? Piąty miesiąc życia to dopiero wstęp do rozszerzania diety i nowe doświadczenia smakowe mogą być przyjmowane przez dziecko z entuzjazmem lub wręcz przeciwnie...

Nie ma recepty na najlepszy produkt podawany jako pierwszy. Surowe skrobane jabłko jest bardziej kwaśne niż gotowane lub pieczone, ale też może posmakować dziecku. Wcześniej czy później malec pozna każdy z tych smaków.

Nawet jeśli już pierwsze porcje jabłuszka bardzo smakują dziecku, na początek należy mu podawać tylko po kilka łyżeczek dziennie. Dla niemowlęcia wybieramy jabłka smaczne, dojrzałe i słodkie, z pewnego źródła. Jeśli nie mamy do takich dostępu, lepiej sięgnąć po gotowy przecier jabłkowy ze słoiczka dla niemowląt.

Od kiedy kukurydza?

Słyszałam, że kukurydza nie wywołuje alergii. Czy można podawać ją dzieciom w 1. roku?

Kleik i kaszkę kukurydzianą mogą jadać już niemowlęta po 4. miesiącu życia, gdyż kukurydza jest lekkostrawna i wyjątkowo rzadko wywołuje alergie. Jednak inaczej wygląda to w przypadku kukurydzy w kolbach. Jest bardzo smaczna, ale dość gruba łuska osłaniająca ziarno jest ciężkostrawna i twarda.

Dlatego gotowane warzywo mogą jadać dopiero dzieci po 1. urodzinach. Po ugotowaniu najlepiej podawać je z masłem. Kukurydza z puszki nie jest zalecana niemowlętom.

Lepsze masło?

Jakie masło wybrać dla niemowlęcia? Coraz więcej produktów ma domieszkę margaryny i nie jestem pewna, czy są odpowiednie.

Dla niemowląt i małych dzieci należy wybierać tłuszcze jak najbardziej naturalne, czyli świeże masło (produkowane ze śmietany) lub oleje i oliwę. Margaryny to tłuszcze produkowane z olejów poprzez ich utwardzanie różnymi metodami, są więc tłuszczem znacz- nie zmienionym.

Masło z margaryną wymieszane w różnych proporcjach to kompromisowe rozwiązanie. Mają smak masła, ale mniejszą ilość cholesterolu. Jednak przy tym mogą zawierać izomery trans, więc też nie są zalecane dla małych dzieci.

Kupując masło, trzeba dokładnie sprawdzać skład produktu. W tym prawdziwym będzie tylko masło (ok. 82-83 proc.) i woda (naturalna zawartość wynikająca z technologii produkcji). Wszelkie produkty zwane „masełko” itp. zwykle są wyrobami masłopodob nymi. A tych dzieci powinny unikać.

Artykuł pochodzi z kategorii: Rozwój dziecka

Więcej na temat:

Zobacz również