Jak wprowadzić żółtko do diety dziecka

Żółtko jaja nie tylko wzbogaci smak przecieru z warzyw lub zupki, ale także uzupełni dietę malca w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz żelazo, fosfor, cynk i substancje korzystne dla układu nerwowego, jak lecytyna i cholesterol.

● Niestety, żółtko może też uczulać, dlatego wprowadzając je (po 6. miesiącu), należy zaczynać od połówki co drugi dzień i stopniowo zwiększać porcję – o ile nie pojawi się wysypka czy biegunka. '

Reklama

● Na początek lepiej ugotować całe jajko i wyjąć żółtko, ale później do zupki można dodawać żółtko surowe i zagotować danie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Rozwój dziecka

Zobacz również

  • Dziecko może różnie zareagować na leczenie. To, jak jego organizm zachowa się pod wpływem substancji zawartej w leku zależy od wielu czynników: wieku dziecka, sposobu odżywiania się, stanu zdrowia... więcej