Miód – prawdziwy natury cud!

To coś więcej niż zamiennik cukru. Na nim przede wszystkim opiera się apiterapia (czyli zapobieganie chorobom i leczenie za pomocą pszczelich darów). Ze swoim bogactwem związków odżywczych poprawia pracę układów oddechowego, krwionośnego i pokarmowego. A więc właściwie całego organizmu.

Wyjątkową odmianą miodu jest ten pozyskiwany z krzewów manuka, rosnących jedynie w Nowej Zelandii oraz południowo-wschodniej Australii. Z badań naukowych wynika, że charakteryzuje się on wysoką aktywnością przeciwbakteryjną i właściwościami przeciwzapalnymi. Aktywność biologiczna miodu manuka jest związana z wysokim stężeniem metyloglioksalu (MGO), czyli związku powstającego w wyniku procesów zachodzących w nektarze kwiatów rośliny. Im większa zawartość metyloglioksalu, tym mocniejsze działanie lecznicze. W kilogramie miodu manuka znajduje się aż do 800 miligramów MGO! Produkty polskich pasiek też zawierają metyloglioksal, ale w dużo mniejszych stężeniach (

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Twoje Imperium

Zobacz również