Dieta bezglutenowa. Zdrowa czy niezdrowa?

Dużo mówi się ostatnio o diecie bezglutenowej. Kto powinien ją stosować? Czy rezygnacja z glutenu może szkodzić zdrowiu? Marzena z Jarosławca

Dietę bezglutenową powinny stosować osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. W przypadku osób zdrowych gluten jest wręcz wskazany w diecie.

Reklama

Pieczywo żytnie, orkiszowe, mąka z pełnego ziarna, makarony razowe to produkty bogate w witaminy z grupy B i kwas foliowy niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego. Są też źródłem magnezu, żelaza, wapnia, cynku i selenu.

Eliminując gluten z jadłospisu, narażamy się na niedobory tych witamin i minerałów. Wtedy brak glutenu może okazać się niekorzystny dla zdrowia.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Schudnąć po 50-tce? To nie takie trudne!

    Hormony wariują, zaś metabolizm wyraźnie zwalnia. To dlatego po przekroczeniu pięćdziesiątego roku życia tak trudno jest nam zachować linię. Są jednak na to mało znane, ale skuteczne sposoby! więcej