Dieta bezglutenowa. Zdrowa czy niezdrowa?

Dużo mówi się ostatnio o diecie bezglutenowej. Kto powinien ją stosować? Czy rezygnacja z glutenu może szkodzić zdrowiu? Marzena z Jarosławca

Dietę bezglutenową powinny stosować osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. W przypadku osób zdrowych gluten jest wręcz wskazany w diecie.

Reklama

Pieczywo żytnie, orkiszowe, mąka z pełnego ziarna, makarony razowe to produkty bogate w witaminy z grupy B i kwas foliowy niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego. Są też źródłem magnezu, żelaza, wapnia, cynku i selenu.

Eliminując gluten z jadłospisu, narażamy się na niedobory tych witamin i minerałów. Wtedy brak glutenu może okazać się niekorzystny dla zdrowia.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dieta

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Mięso? Tylko okazjonalnie!

    Powiedzmy to sobie szczerze – nie każdy potrafi obyć się bez mięsa i przestawić się tylko na roślinki. Ale z drugiej strony chciałoby się coś zrobić dla swojego zdrowia i lepszego samopoczucia. więcej