Wyrostek – leczyć czy wycinać?

Reklama

Bratu i mnie usunięto przed laty wyrostek robaczkowy. Mówiono, że jest zbędny. Ostatnio przeczytałam jednak, że to nieprawda. Dlaczego?

Rzeczywiście przez lata uważano, że wyrostek robaczkowy to pozostałość po ewolucyjnym przystosowaniu się układu pokarmowego naszych przodków, którzy odżywiali się padliną. Dziś twierdzenie to zostało obalone.

Naukowcy z Uniwersytetu Duke’a w Durgham w Stanach Zjednoczonych odkryli, że wyrostek robaczkowy to „magazyn” korzystnych dla zdrowia bakterii, które wchodzą w skład naturalnej flory bakteryjnej układu pokarmowego. Pomaga nie tylko w trawieniu, ale także wspiera odporność organizmu.

Słyszałam, że w USA dawniej profilaktycznie usuwano wyrostek robaczkowy. Dlaczego?

Sądzono, że usunięcie wyrostka zapobiega powstawaniu ewentualnych stanów zapalnych. Tymczasem okazuje się, że efekt tej operacji mógł przynieść więcej szkody niż pożytku.

Profilaktyczne usunięcie wyrostka robaczkowego osłabia tzw. brzuszne mechanizmy odpornościowe. Organizm bez niego gorzej radzi sobie z zatruciami pokarmowymi, biegunkami i stanami zapalnymi jelit.

Co to właściwie jest ten wyrostek robaczkowy?

To podłużna odnoga przedniej części jelita grubego, wyrastająca poniżej jelita cienkiego, która zwisa w kierunku miednicy. Ma długość do 10 cm i średnicę od 3 do 7 mm.

Swoją nazwę zawdzięcza temu, że wygląda jak podłużny robak, jednak nie ma z pasożytami nic wspólnego. Wyrostek ma silnie rozwiniętą tkankę limfatyczną, która tworzy swoisty filtr dla bakterii, jest wypełniony śluzem albo resztkami pokarmowymi.

Od tygodni pobolewa mnie brzuch w okolicach pępka. Koleżanka mówi, że to może być zapalenie wyrostka. Czy to rzeczywiście możliwe?

Zapalenie wyrostka robaczkowego istotnie kojarzy się z ostrym bólem, który uniemożliwia choćby przyjęcie wyprostowanej pozycji ciała. I słusznie – jeśli mowa o ostrym przebiegu zapalenia.

Jednak zdarza się, że choroba może mieć charakter przewlekły i wówczas nawet przez kilka miesięcy objawy mogą nasilać się i słabnąć.

Przy przewlekłym zapaleniu pojawia się ogólnie złe samopoczucie, problemy z wypróżnianiem się, nawracające bóle brzucha. Niestety, najczęściej przeradza się ono w ostry stan zapalany i wówczas konieczna jest operacja jego usunięcia.

Jak rozpoznać ostrą odmianę tej choroby?

Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego występuje nagle i jest bardzo dotkliwe.

Pojawia się silny ból z prawej strony dolnej części brzucha – a czasami bliżej środka brzucha (wyrostek robaczkowy niekiedy układa się za pęcherzem moczowym albo za kątnicą, czyli jelitem ślepym, mogących podwijać się w okolicach wątroby), który nasila się podczas podnoszenia nogi czy odrywania palców po ucisku bolesnego miejsca w prawym dole biodrowym.

Czasami towarzyszą temu zaparcia, wymioty, gorączka czy zawroty głowy.

Lekarz rozpoznał u mnie zapalenie wyrostka robaczkowego, jednak wcale nie proponuje mi operacji. Dlaczego?

Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego wymaga natychmiastowej interwencji chirurgicznej. Robi się to tradycyjnie, nacinając powłoki brzucha albo laparoskopowo.

Wyrostek usuwa się dlatego, że w wyniku stanu zapalnego może dojść do jego pęknięcia, a w następstwie do przedostania się zawartości do otrzewnej i groźnego dla życia jej zapalenia. Jeśli zatem ból brzucha utrzymuje się dłużej niż 4 godziny, jak najszybciej zgłoś się do lekarza.

Przewlekłe zapalenie wyrostka nie wymaga szybkiej interwencji chirurga. W takim przypadku lekarz może zdecydować się na leczenie zachowawcze, czyli antybiotykoterapię, która pomoże zlikwidować stan zapalny wyrostka i usunąć problem.

Niekiedy jednak w okolicach wyrostka robaczkowego tworzy się ropień – to charakterystyczne powikłanie przewlekłej odmiany tej choroby, na szczęście występujące dość rzadko.

Wówczas lekarz może zastosować specjalne wkłucie przez powłoki brzuszne i założenie drenu odprowadzającego ropę albo chirurgicznie oczyścić ropień.

Dieta po usunięciu wyrostka

Ma na celu odciążenie układu pokarmowego, by pozwolić na leczenie i regenerację. Jak powinien wyglądać Twój jadłospis?

Ogranicz spożywanie tłustych, wędzonych, smażonych potraw oraz soli i ostrych przypraw;

- niezalecane jest jedzenie surowych warzyw i owoców, a jeśli już, przecieraj je lub pij soki;

- wybieraj tylko młode, delikatne warzywa (bez czosnku i cebuli) oraz dojrzałe owoce – najlepiej poddawaj je duszeniu lub pieczeniu;

- polub drobne kasze i białe pieczywo;

- jedz 5 małych posiłków dziennie;

- po pierwszy posiłek sięgaj w ciągu godziny od przebudzenia, po ostatni na 2 godziny przed snem;

- wypijaj co najmniej 1,5 litra wody dziennie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Na żywo

Zobacz również

  • Ucho pływaka

    ​Tak naprawdę jest to zapalenie ucha zewnętrznego. Możesz się go nabawić na basenie czy w saunie. Jednym słowem, głównym sprawcą jest woda lub wilgoć. Chorobę wywołują bowiem bakterie i grzyby,... więcej