Warzywa, które usprawnią pracę nerek

Każdego dnia nerki przerabiają ok. 200 litrów płynów ustrojowych. Oczyszczają krew, usuwają z niej produkty przemiany materii, toksyny, resztki leków, odfiltrowują nadmiar wody. Dzięki temu organizm nie ulega zatruciu.

Robią coś jeszcze: utrzymują równowagę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową, a także wydzielają hormony. Ich zadań nie może przejąć żaden inny organ, zaś ustanie ich pracy zagraża życiu. Dlatego warto zatroszczyć się o ich kondycję.

Roślinne SOS

Reklama

Najczęstszymi chorobami nerek są: kamica moczowa i szczawianowa, kolka nerkowa oraz zakażenie i zapalenie nerek. Przy każdej z tych dolegliwości, a także po prostu zapobiegawczo, należy pić ok. 2 litrów wody dziennie oraz stosować dietę bogatą w owoce i warzywa.

Sojusznikiem nerek są truskawki, które ułatwiają przyswajanie żelaza z innych pokarmów, działają moczopędnie i odtruwająco. Regulują wydzielanie żółci. Świetna jest też pietruszka, która ma działanie moczopędne oraz antyseptyczne.

W diecie wspomagającej pracę nerek nie może zabraknąć marchewki, selera, buraków, świeżych ogórków. Można wyciskać z nich soki i pić pół godziny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. Wówczas szybko trafią do krwi. Dostarczą witamin i minerałów oraz rozpuszczą złogi kwasu moczowego w nerkach i stawach.

Nie wszystko wolno...

Nie każdą roślinę możesz jeść przy dolegliwościach związanych z nerkami. I tak np. przy kamicy moczowej unikaj roślin strączkowych, zaś przy szczawianowej wyeliminuj z diety fasolę szparagową i suchą, szpinak, szczaw czy kapustę.

Wywar z ziemniaka

Nie wyrzucaj obierek ziemniaczanych! Wywar z nich, przy długotrwałym stosowaniu, pomaga wydalić drogami moczowymi piasek oraz maleńkie kamienie zalegające w nerkach. Jak przygotować taki ekstrakt?

To proste: 3 garście umytych obierek ziemniaczanych zalej 1 litrem wody i gotuj, aż będą miękkie. Przecedź wywar, podziel na 2 porcje i pij ciepły rano i wieczorem. Kuracja powinna trwać ok. 3-4 miesięcy. Uwaga: ziemniaki muszą pochodzić z ekologicznych upraw.

Pokuta tybetańska

Ta metoda została spisana przed wiekami na glinianych tablicach przez tybetańskich mnichów. Pozwala ona oczyścić nerki i usprawnić ich działanie.

Na czym polega? Z warzyw gotujemy wywar, który pijemy przez cały dzień, nic w tym czasie nie jedząc. Wodę można pić w dowolnych ilościach. Dietę stosuje się przez 5-7 dni.

Każdego dnia należy przygotować świeży wywar. Pokuta wypłukuje toksyny, pozwala schudnąć. Nie można jej stosować przy ostrych wrzodach żołądka, stanach zapalnych trzustki oraz cukrzycy.

Przepis na wywar: 3 cebule, 2 marchewki, 3 pietruszki, seler, 2 pory z zielonymi częściami zalej 3 l wody. Gotuj godzinę. Osobno ugotuj 1 kg ziemniaków w 1 l wody. Połącz wywary, dodając tyle wody, by powstały 3 litry płynu. Dopraw kminkiem, majerankiem, cząbrem. Wypij tę porcję w ciągu dnia.

Warto wiedzieć

Kalafior to dobroczyńca nerek. Wpływa na ich prawidłową pracę, oczyszcza je. Jest też pomocny w walce z cukrzycą i chorobami serca, które często występują u osób ze schorzeniami nerek.

Zielony groszek działa moczopędnie i przyczynia się do usuwania kamieni nerko wych z organizmu. Kurację nim trzeba jednak skonsultować z lekarzem, bo „wędrówka” rozpuszczających się kamieni może spowodować atak kolki nerkowej.

Wywar: 3-5 g pę dów grochu z liśćmi i ziarnami zerwij podczas kwitnienia roś liny. Zalej szklanką wody i go tuj przez 10 minut. Odstaw pod przykryciem na 30 minut, przecedź i pij po 2 łyżki 3-4 razy dziennie przez 2-3 tygodnie.

Woda wypłukuje kamienie i oczyszcza nerki. Należy pić jej ok. 8 szklanek dziennie. Najlepsza na nerki jest woda mineralna o małej zawartości wapnia i sodu lub zwykła przegotowana.

Czarny bez

To najstarsza roślina lecznicza. Ma właściwości przeciwzapalne oraz moczopędne. Stosowana jest przy problemach z nerkami i układem moczowym.

Syrop: 40 kwiatów czarnego bzu zalej 2 litrami wrzątku i odstaw na 12 godzin. Następnie przecedź i dodaj 1-2 kg cukru oraz sok z 5 cytryn. Gotuj, aż cukier się rozpuści i zapasteryzuj. Pij co dzień 2 łyżki syropu dolane do herbaty.

Rdest ptasi

Sprawia, że wraz z moczem usuwane są jony potasu i sodu, a także mocznik (dlatego używa się go pomocniczo w dnie moczanowej). Zażywa się go również w kamicy nerkowej. Dodatkowo niszczy bakterie będące przyczyną stanów zapalnych układu moczowego.

Odwar: łyżkę suszonego rdestu zalej 1 szklanką wrzącej wody, postaw na ogniu i gotuj przez 5 minut. Odstaw do wystygnięcia, przecedź. Pij szklankę ciepłego wywaru 3 razy dziennie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Jak oczyścić zatoki?

    Ta nieprzyjemna dolegliwość lubi powracać. A jesień i zima to jej ulubione pory roku. Dlatego trzeba z nią zrobić porządek. więcej