Śliwki – wzmacniają kości i stawy

Te jesienne owoce są nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe. Zawierają mnóstwo potrzebnych nam składników mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor), a także sporą dawkę dwóch witamin: A i E.

Właśnie dzięki tym składnikom śliwki są polecane kobietom w okresie menopauzy. Udowodniono, że systematyczne jedzenie tych owoców zwiększa gęstość kości. Śliwki wspomagają również leczenie chorób reumatycznych (m.in. zapalenia stawów oraz podagry).

Owocowa kuracja

Reklama

Codziennie wieczorem zalewamy ciepłą wodą pięć suszonych śliwek (ok. 100 g). Rano zjadamy je na śniadanie.

Kuracja musi trwać przynajmniej sześć miesięcy, ale najlepiej stosować ją do końca życia. Efektem ubocznym bywa wzmożona perystaltyka jelit.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Olivia
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Ucho pływaka

    ​Tak naprawdę jest to zapalenie ucha zewnętrznego. Możesz się go nabawić na basenie czy w saunie. Jednym słowem, głównym sprawcą jest woda lub wilgoć. Chorobę wywołują bowiem bakterie i grzyby,... więcej