Kukurydza chroni przed nowotworami

Kukurydza była znana już 7 tys. lat temu. Do Europy sprowadził ją Krzysztof Kolumb. Z Hiszpanii rozpowszechniła się na inne kraje. Rzadko kiedy możemy mówić o tak szerokim zastosowaniu, jak w przypadku kukurydzy. Dba o nasz żołądek, ciało, a przy tym jeszcze leczy.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Kukurydza bogata jest w witaminy: A, C, E, K, D oraz z grupy B. Jest też źródłem pierwiastków mineralnych takich jak: żelazo, potas, cynk, magnez, wapń, kobalt, jod, selen i brom. To w połączeniu z dużą ilością białka czyni z niej cenne warzywo.

Dlaczego jest zdrowa?

W medycynie ludowej napary i odwary z tzw. znamion kukurydzy pomagają między innymi na dolegliwości pęcherza i nerek. W społecznościach Ameryki Południowej, gdzie kukurydza jest podstawowym składnikiem diety, stwierdzono niższą zachorowalność na niektóre nowotwory.

Reklama

Badania potwierdziły, że dzięki zawartej w niej zeaksantynie, blokowane są w organizmie wolne rodniki, co sprawia, że dba o oczy i zapobiega powstawaniu raka jelita grubego, prostaty oraz piersi. Kukurydza obniża też poziom cholesterolu, co znacząco poprawia działanie układu sercowo-naczyniowego.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Tak objawia się zaćma

    Jest tak powszechną chorobą, że uważa się ją za naturalną konsekwencję procesu starzenia. Rozwija się powoli i bezboleśnie przez lata. więcej