Jaką dietę należy stosować przy nadciśnieniu

Osoby, które mają proble my z wysokim ciśnieniem, powinny zmniejszyć spożycie soli. Ograniczenie jej do płaskiej łyżeczki dziennie pozwala w kilka tygodni znacząco obniżyć ciśnienie.

Reklama

Im jest mniej soli w organizmie, tym skuteczniej działają leki na nadciśnienie.

Ciśnienie podwyższają też napoje słodzone cukrem. Warto też jeść mniej tłuszczów zwierzęcych (smalcu, masła) i zastąpić je tłuszczami roślinnymi (oleje i oliwy).

Powinno się spożywać więcej owoców i warzyw: żurawinę, aronię, cytryny, buraki, pomidory, paprykę, rzodkiewki, cebulę i czosnek, pietruszkę, sałatę, brokuły, kalafior, szpinak, groszek i seler.

Dieta bogata w warzywa i owoce, a dzięki temu w potas i błonnik, obniża ciśnienie skurczowe o 5 mmHg, a rozkurczowe prawie o 4 mmHg.

Powodem nadciśnienia może być też niedobór witaminy C, która występuje m.in.: w cytrusach, kapuście i żurawinie. Prof. Danuta Czarnecka Kierownik I Kliniki Kardiologii i Nadciśnienia Tętniczego UJ Collegium Medicum

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Olivia

Zobacz również

  • Niespokojne nogi

    Nie możesz spać, bo wciąż ruszasz nogami? Przyczyną może być niedobór żelaza, niewydolność nerek czy cukrzyca. Jednak w 50 proc. objawy związane są z układem nerwowym. więcej