Jak sobie radzić z bólem żołądka?

Boli, gdy zgrzeszysz i zjesz za dużo, albo wypijesz kilka lampek wina? A może Twój żołądek reaguje na stres? Nie musisz cierpieć! Są sposoby, by szybko uśmierzyć ból.

Atakuje on zwłaszcza nadwrażliwców, bo stres zwiększa wydzielanie kwasu solnego. Przyczyną bólu czy zgagi może być również zbyt ciężka dieta albo zjadliwy mikrob Helicobacter pylori, podstępnie niszczący błonę śluzową żołądka.

Gdy piecze w przełyku

Reklama

Zgagę złagodzisz, stosując leki zmniejszające produkcję kwasu żołądkowego (np. Ranigast max, Polprazol). Aby dały trwały efekt, bierz je przez 4 tygodnie, najlepiej kwadrans przed śniadaniem. Nie stosuj ich jednak dłużej (pogarszają wchłanianie składników odżywczych). Gdy zgaga pojawia się sporadycznie, np. po zbyt obfitym posiłku, możesz doraźnie pić mleczko lub ssać tabletki zobojętniające kwas solny i łagodzące podrażnienia błony śluzowej żołądka (Manti, Rennie, Maalox).

Superblokada powstrzyma refluks

Większą skuteczność w walce ze zgagą mają środki tworzące w żołądku żelową warstwę ochronną, zapobiegającą cofaniu się pokarmu i kwasu solnego do przełyku. Są to tabletki do ssania (np. Gaviscon) lub syropy czy saszetki do rozpuszczania w wodzie (np. Gastrotuss.). Środki te mogą bezpiecznie stosować również kobiety w ciąży.

Siemię lniane

Babcina supermetoda na problemy żołądkowe działa bardzo skutecznie. Napar z nasion lnu uzyskasz w kilka minut (nie doprowadzaj do zagotowania się). Pij pół szklanki trzy razy dziennie, między posiłkami. Śluz uwalniający się z siemienia tworzy warstwę ochronną i zapobiega drażnieniu błony śluzowej przez pokarm i kwas solny. Duża dawka witaminy E, zawartej w naparze działa przeciwzapalnie.

Szybka ulga w bolesnych skurczach

Nie dokucza Ci zgaga, a ból, zlokalizowany w zagłębieniu pod żebrami? Pomogą Ci preparaty działające rozkurczająco (No-spa), a także środki z kozłkiem lekarskim i melisą (Valerin, Sedabon). Dobre efekty daje też picie herbatki z rumianku (działa przeciwzapalnie, niweluje napięcia). Możesz też położyć na splocie słonecznym ciepły żelowy okład (hotpack, 12 zł). Skurcze dokuczają Ci często? Opanuj sztukę oddychania przeponą. Seria 20 takich wdechów i powolnych wydechów czyni cuda!

Skonsultuj się z lekarzem

Jeśli zgaga czy ból w dołku pojawiają się często, nie lecz się na własną rękę, tylko zasięgnij jego porady. Takie objawy mogą świadczyć o zapaleniu błony śluzowej żołądka lub przełyku albo o chorobie wrzodowej wywołanej bakterią Helicobacter pylori. Jeśli badanie przeciwciał Hp ma wynik dodatni, nie zwlekaj z leczeniem antybiotykami (terapia trwa 2 tygodnie). Warto też zrobić gastroskopię (pozwala obejrzeć żołądek i przełyk od środka).

Profilaktyczna akupresura

Działa rozkurczająco, poprawia ukrwienie żołądka, niweluje ból. Uciskaj kciukiem duże zagłębienie pod paluchem (2 minuty). Drugi ważny punkt leży 3 cm poniżej rzepki. Znajdziesz go, kładąc dłoń na kolanie (na końcu palca serdecznego).

Masaż głowy

Wystarczy przez 10 minut masować głowę specjalnym wałkiem, by pozbyć się nawet silnego bólu typu migrenowego. Zabieg ten (terapia wieloigłowa) nie jest bolesny. Gęsto rozmieszczone igiełki zawierające m.in. miedź, nikiel, cynk, srebro, łagodnie oddziałują na receptory bólowe głowy. Masaż warto robić profilaktycznie, np. raz dziennie, najlepiej rano. Wałek można kupić przez Internet (www. aplimedica.pl).

Zablokuj ból akupresurą

Zacznij ją stosować, gdy tylko pojawią się pierwsze symptomy bólu. Najważniejszy punkt przeciwbólowy leży pośrodku zagłębienia między kciukami a wskazicielami. Mocno stymuluj oba przez 2 minuty. Następnie uciskaj skronie (w miejscu gdzie wyczuwasz tętno), po czym zrób krótką przerwę i powtórz. Jeśli boli Cię czoło, uciskaj też punkt między brwiami.

EKSPERT RADZI

Dr Janusz Urbański, gastrolog xcxxUrbański, gastrolog

Tabletki przeciwbólowe nie są zalecane. Zarówno ibuprofen, jak np. naproxen, mogą podrażniać błonę śluzową żołądka. Najbezpieczniejszy jest paracetamol, ale też stosuj go ostrożnie. Unikaj aspiryny i leków mających ją w składzie! Uważaj na dietę. Jedz dużo dań ciepłych, gotowanych jarzyn, kasz, ryżu. Unikaj dań smażonych, ostrych przypraw, mocnej kawy, octu, słodyczy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Na żywo

Zobacz również