Jak pielęgnować chore gardło

Jeśli czujesz pieczenie i ból przy przełykaniu, wypróbuj domowe sposoby.

1. Przede wszystkim dużo pij (ok. 2 l dziennie różnych płynów), np. wodę niegazowaną, herbatę z miodem, cytryną i sokiem malinowym. Najlepiej popijaj małymi łykami przez cały dzień.

2. Zrób sobie ziołowy napar, np. z kwiatu lipy, rumianku, czarnego bzu. Zioła te mają właściwości antyseptyczne, rozgrzewające i łagodzą ból.

Reklama

3. Do herbaty z cytryną lub naparu z lipy dodawaj miód. Możesz też wziąć do ust łyżeczkę miodu i poczekać, aż się powoli rozpuści.

4. Zmiażdż 1-2 ząbki czosnku i dodaj do szklanki ciepłego mleka (działa przeciwwiru- sowo i przeciwbakteryjnie).

5. Kilka razy dziennie płucz gardło naparem z rumianku lub szałwii albo tymianku. Odkażają, działają przeciwza palnie, likwidują obrzęk. Łyżkę ziół zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem 15 min. Ostudź. Płukanki powinny mieć temperaturę ciała.

6. Płucz gardło sodą. Łyżecz kę sody oczyszczonej rozpuść w 1/2 szklanki ciepłej wody. Trzeba płukać nią jamę ustną 3-4 razy dziennie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Sposób na bolące afty

    Wyglądają jak białe plamki na błonie śluzowej jamy ustnej. W gruncie rzeczy są to jednak owrzodzenia i mogą się umiejscowić na wewnętrznej powierzchni warg, na podniebieniu, na języku lub wokół... więcej