Jak dbać o wątrobę?

Reklama

Mięso w marynacie

Grillując, pamiętajmy o wcześniejszym, przynajmniej 4-godzinnym, marynowaniu mięsa.

Nie tylko wydobywa to jego walory smakowe, ale znacznie zmniejsza ilość szkodliwych związków rakotwórczych, które powstają podczas skapywania i spalania się tłuszczu na węglach. Najlepiej marynować mięso w oliwie z oliwek, occie winnym i czosnku. Ochronnie na proces grillowania działa też marynowanie mięsa w cebuli i ziołach, m.in. rozmarynie, bazylii, mięcie, szałwii, majeranku i oregano.

Wątroba nie boli, bo nie jest unerwiona. Gdy jednak zauważymy nieuzasadnione niczym objawy przewlekłego zmęczenia, nadmierną senność, brak apetytu, dyskomfort w jamie brzusznej lub ucisk na żebrach po prawej stronie, możemy podejrzewać problemy z wątrobą.

Jakie badania?

W takiej sytuacji należy jak najszybciej wykonać USG jamy brzusznej, a badając krew, sprawdzić stężenie enzymów wątrobowych AIAT i AspAT oraz bilirubiny. Enzymy wątrobowe: norma poniżej 40 IU/I. Bilirubina: norma 0,2-1,0 mg/dl.

Badaniom tym powinny poddać się osoby, które od dawna i często piją alkohol, nadużywają tłuszczów zwierzęcych w diecie oraz mają nadwagę. Jeśli nie zmienimy nawyków żywieniowych po zdiagnozowaniu stłuszczenia wątroby, ryzykujemy rozwój chorób układu krążenia, głównie miażdżycy.

Co zmienić w diecie?

Aby temu zapobiec, w pierwszej kolejności musimy zrzucić zbędne kilogramy, co oznacza zmianę sposobu odżywiania i zwiększenie aktywności fizycznej. W zmianie diety zaleca się głównie wybieranie produktów niskotłuszczowych i niskocukrowych oraz zwiększenie ilości warzyw i owoców do kilku razy dziennie.

Trzeba wybierać produkty bogate w błonnik pokarmowy, m.in. zbożowe, pełnoziarniste. Zrezygnujmy też z żywności typu fast-food i częściej przygotowujmy posiłki w domu. Powinniśmy ograniczać też pieczywo pszenne i słodkie, musli z dodatkiem cukru, tłusty nabiał, serki homogenizowane, sery pleśniowe oraz sery żółte, topione i typu feta.

Gotować, dusić, piec

Nie jest też wskazane tłuste mięso, tłuste wędliny, pasztety, smalec, słonina, boczek oraz twarde margaryny, frytki, placki ziemniaczane, chipsy, warzywa z zasmażkami, warzywa smażone. Unikajmy majonezu. Zastąpmy go jogurtem naturalnym.

Nie jedzmy owoców z puszki, deserów z bitą śmietaną, zup zaprawianych zasmażkami i śmietaną. Wątrobie nie służą też zupy w proszku, sosy na tłustych wywarach i słodkie napoje gazowane. Warto też ograniczać sól w diecie i jak najmniej smażyć. Mięso i ryby najlepiej gotować, dusić lub piec, bo to mniej obciąża wątrobę.

Uwaga na alkohol

Prawdziwym zabójstwem dla wątroby jest nadużywanie alkoholu. Bardzo ostrożne powinny być kobiety. Ich wątroba jest bowiem pięciokrotnie mniej odporna na alkohol niż wątroba mężczyzn. Po spożyciu tej samej ilości alkoholu co panowie, mają wyższe stężenie alkoholu we krwi.

Wystarcza 4-5 lat regularnego picia, by alkohol zniszczył im wątrobę, podczas gdy pijący regularnie i dużo panowie wytrzymują 20 lat i więcej. Najbardziej szkodzą swojej wątrobie osoby, które regularnie wypijają 2-3 kieliszki dziennie i twierdzą, że wcale się nie upijają. I nie ma różnicy, czy piją wino, piwo, likier czy wódkę. Szkodzi każdy rodzaj alkoholu.

Co ją uszkadza?

Wątrobę można sobie uszkodzić, nieprawidłowo stosując opryski na działce, nie zakładając przy tym masek ochronnych. Uszkodzeniom mogą też sprzyjać farby, rozpuszczalniki i lakiery.

Niekorzystnie wpływają na ten organ dostępne bez recepty leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, których, zdaniem lekarzy, zdecydowanie niebezpiecznie nadużywamy.

W chorobach zapalnych wątroby zaleca się dietę lekkostrawną, warzywno -owocową.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Wrażliwi na pogodę

    Gdy nadciąga burza, szaleje wiatr lub zmienia się ciśnienie, co bardziej wrażliwe osoby stają się rozdrażnione, boli je głowa, mają problemy z koncentracją, snem albo odczuwają bóle mięśni i stawów. więcej