Fungoterapia – leczenie grzybami

Według tradycyjnej chińskiej medycyny grzyb Hericium pomaga odzyskać dobre samopoczucie osobom zestresowanym i prowadzącym niezdrowy tryb życia. Spożywanie go poprawia także pamięć.

Substancje gromadzone przez grzyby mogą w niedalekiej przyszłości stać się nieocenionym orężem w walce z nieuleczalnymi dotąd chorobami. Wstępne badania naukowe wykazały, że właściwości lecznicze ma ponad 700 gatunków grzybów rosnących na świecie. Niektóre otrzymane z nich polisacharydy już są zarejestrowane jako leki.

Lentinanu – cukru występującego w grzybach shiitake, oraz krestinu wyizolowanego z huby Trametes versicolor (wrośniak różnobarwny) używa się jako specyfików antyrakowych. Gryfon-D magazynowany przez japoński maitake (żagwica listkowata) wzmacnia układ odpornoś ciowy. Dokładnie przebadano także unikatowe związki obecne w Heri cium erinaceus – soplówce jeżowatej. Grzyb ten od dawna używany jest w medycynie wschodu. Dzięki udokumentowanym właściwościom leczniczym zaliczony został do tzw. grzybów witalnych.

Tajemnice białych sopli

Reklama

Jeśli zobaczymy w lesie zmurszały dąb czy buk z „przypiętą” do pnia białą kolczastą brodą, to znak, że trafiliśmy na prawdziwy grzybowy rarytas – soplówkę jeżowatą. Ze względu na charakterystyczny wygląd, Anglicy nadali Hericium erinaceus nazwę lwia grzywa (lion's mane), a Chińczycy małpia broda (hou tou gu). Dorastający do 30 centymetrów Hericium pasożytuje na drzewach liściastych w klimacie umiarkowanym – od Ameryki, przez Europę aż po Azję. Jest jadalny, mięsisty, słodki, w smaku trochę przypomina owoce morza.

W krajach europejskich umieszczony został na tzw. „czerwonych listach” gatunków zagrożonych wymarciem i nie wolno go zrywać. Za to w Japonii i Chinach jest cenionym przysmakiem kulinarnym. Można go dusić, smażyć, dodawać do zup. Z powodzeniem zastępuje mięso, bo zawiera wszystkie niezbędne w diecie aminokwasy.

Hericium ma do 150 proc. więcej białka niż świetnie znana nam pieczarka czy boczniak. Zawiera też potas, cynk, żelazo, german, selen, fosfor i sód. Tradycyjna medycyna chińska od wieków zaleca go w wielu zaburzeniach zdrowotnych. Co nam jednak po Hericium, skoro jest pod ścisłą ochroną? Otóż okazuje się, że soplówkę można z powodzeniem „uprawiać” w warunkach domowych. A hodowla soplówki prowadzona w laboratorium stwarza możliwości pozyskiwania z niej licznych substancji bioaktywnych.

Jak wpływa na nasze zdrowie?

Najciekawszą grupą związków występujących w soplówce są erinacyny. Potrafią one pobudzić w układzie nerwowym człowieka syntezę specyficznych białek zwanych czynnikami wzrostu nerwów – NGF. Białka te są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu, inicjują bowiem powstawanie i rozwój neuronów. Zbyt mała ilość NGF sprzyja pojawieniu się chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji i choroby Alzheimera.

Jak działają erinacyny? Najpierw wydłużają neuryty (osiowe wypustki) już istniejące w komórkach, a następnie zwiększają liczbę neuronów. Mają też zdolność regenerowania usz kodzonych komórek nerwowych, m.in. odbudowy ich osłonki mieliny. Dlatego stosuje się je w walce ze stwardnieniem rozsianym.

Polisacharydy grzybowe walczą także z rakiem. Związki te nie zabijają bezpośrednio komórek rakowych, lecz wywierają wpływ na układ odpornościowy, pomagając mu przezwyciężyć chorobę. Stymulują produkcję limfocytów T – komórek odpornościowych. Uaktywniają interferony – białka wytwarzane przez komórki w sytuacji, gdy w organizmie pojawiają się wirusy, bakterie, pasożyty, a także komórki nowotworowe.

Badania nad leczniczymi substancjami wytwarzanymi przez soplówkę prowadzone są w Polsce przez Katedrę i Zakład Technologii Środków Leczniczych Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie.

Cukry soplówki pomagają również w walce z dolegliwościami związanymi z przemianą tłuszczów w organizmie. Obniżają ilość całkowitego cholesterolu i frakcji lipoprotein LDL, czyli „złego cholesterolu”. Hericium sprawdza się też w leczeniu osób cierpiących na nieżyt żołądka, znosząc pieczenie i bóle w nadbrzuszu. U połowy pacjentów dochodzi nawet do całkowitego wyleczenia i odbudowy błony śluzowej.

Wyjątkowe organizmy

Czy wiesz, że nitki grzybni potrafią zająć przestrzeń kilku kilometrów kwadratowych? Że przekazują sobie sygnały zupełnie jak w sieci internetowej? Grzyby przez długi czas zaliczano do królestwa roślin. Dziś wiadomo, że są bardziej spokrewnione ze zwierzętami: odżywiają się przez wchłanianie i trawią po karm. Mają też typowo zwie rzęce ściany komórkowe z chi tyny (jak owady).

Ich zadanie? Przyswajanie substancji odżyw czych z martwych organiz mów i podłoży organicznych i „oddawanie” ich naturze. Dzięki temu dbają o równowagę naszego ekosystemu.

Zwalcza bakterię Helicobacter pylori

Orientalni medycy uważają, że Hericium harmonizuje pracę żołądka. Zalecają soplówkę w przypadku: uczucia ucisku i pieczenia w okolicy żołądka, niestrawności, zgagi, refluksu żołądkowego, wzdęć i nudności. Wierzą, że przyspiesza ona gojenie się ran i ma działanie przeciwzapalne.

Naukowcy badają obecnie jej potencjał leczniczy w przebiegu kuracji wrzodów żołądka i dwunastnicy – Hericium zwalcza podejrzaną o wywoływanie tych chorób bakterię Helicobacter pylori. Niewykluczone więc, że już niedługo preparaty z tego grzyba będą mogły zastąpić zwalczające H. pylori antybiotyki.

Soplówka wspomaga również funkcjonowanie śledziony oraz jelita grubego, którego choroby stały się dzisiaj niemal epidemią cywilizacyjną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Choroby

Życie na gorąco
Więcej na temat:

Zobacz również