Zrób sobie sama mleko sojowe!

Technikę przygotowywania mleka sojowego opracowano w Chinach już dwa tysiące lat temu!

Mleko sojowe cały czas zyskuje na popularności – i to nie tylko wśród wegan i osób z nietolerancją laktozy.

Napój ten jest bogaty w antyoksydanty, wzmacniające naczynia krwionośne, a także fitoestrogeny, które minimalizują ryzyko chorób serca i cukrzycy, łagodzą skutki stresu, bezsenność i sprzyjają paniom przechodzącym menopauzę.

Reklama

Powinny go pić także osoby z chorobami układu pokarmowego, a szczególnie wrzodowcy: mleko sojowe nie ścina się w żołądku i nie pobudza produkcji kwasów. Ponieważ mleko sojowe jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, napój ten polecany jest osobom na diecie – sprzyja utracie kilogramów.

Mleko można kupić gotowe, ale również bez kłopotu przygotujesz je sama w domu. Trzy szklanki ziaren soi zalej dużą ilością wody. Mocz przez dobę, minimum dwukrotnie zmieniając wodę. Odcedź ziarna, rozdrobnij je przy pomocy blendera. Przełóż do garnka, zalej litrem wody, dodaj szczyptę soli i cukru. Gotuj przez dwadzieścia minut, przecedź płyn przez gazę lub gęste sitko i gotowe!

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Picie wody stanowi fundament zdrowego stylu życia. Jednak wiele kobiet sobie tego nie uzmysławia. Nie wiemy, ile wody dziennie powinnyśmy spożywać, zapominamy o jej regularnym piciu, a w efekcie... więcej