Zioła zdrowsze od leków

Odtruwają organizm z toksycznych substancji, zapo- biegają wielu chorobom i leczą. Choć działają wolniej niż leki syntetyczne, nie powodują skutków ubocznych.

Do połowy XX wieku stanowiły podstawę leczenia i dziś przeżywają swój renesans. Obecnie coraz więcej osób chodzi do zielarni zamiast do apteki. Dlaczego?

Bo niezaprzeczalną zaletą każdego ziela jest naturalne, bezpieczne oraz nietoksyczne działanie na organizm człowieka. A jak z nich korzystać?

Reklama

Najłatwiej przygotować napary z poszczególnych ziół. Wystarczy zalać je szklanką wrzątku i trzymać pod przykryciem 15-20 minut. Potem należy je przecedzić i wypić. Jednak o wiele silniej dzia- łają mieszanki ziołowe, bo połączenie kilku rodzajów potęguje działanie każdego z osobna.

Możesz np. przygotować miks wzmacniający odporność. W tym celu nasyp do dużego słoika po łyżce pokrzywy, mięty, kwiatów czarnego bzu lub lipy, perzu oraz dziurawca. Zalej zioła 4 szklankami gorącego naparu ze skrzypu i zakręć. Pij codziennie po 2 filiżanki naparu (przygotowana porcja wystarczy na 2 -3 dni).

Na mocne kości, włosy i paznokcie pomoże Ci mięta, pokrzywa i perz. Wsyp zioła do gorącego naparu ze skrzypu. Wcześniej zalej łyżkę suszu 2 szklankami zimnej wody i gotuj na małym ogniu około 20-30 minut.

Jeśli Twoim utrapieniem są zbyt obfite miesiączki, zastosuj kurację krwawnikową. Wymieszaj w pojemniku równe porcje ziela krwawnika, skrzypu i pokrzywy. Łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku, poczekaj, aż przestygnie i spożywaj 2-3 razy dziennie po jedzeniu.

Herbatka pole cana jest także kobietom w okresie menopauzy. Wtedy trzeba ją tylko wzbogacić liśćmi melisy oraz tasznika.

Na wzmocnienie serca pomoże Ci mieszanka głogowa. Połącz w rów nych proporcjach kwiaty głogu, lipy, pokrzywę, perz oraz skrzyp. Czubatą łyżeczkę ziół zalej szklanką wrzątku. Parz 20 minut i pij 2 szklanki dziennie.

Ważne!

Jeśli czujesz się osłabiona albo pojawią się pierwsze problemy z żołądkiem, nerkami czy wątrobą, sięgnij po ziołowe herbatki. Dobrze dobrane, stosowane przez dłuższy czas potrafią pomóc nawet w przewlekłych schorzeniach, chroniąc przed skalpelem chirurgicznym.

Naucz się je rozróżniać. Źle dobrane mogą Ci zaszkodzić.

Ziołowe plony suszy się w miejscu zacienionym, ale przewiewnym. Trzeba rozłożyć je na papierze lub związać w pęczki. Najlepiej przechowywać je w słoikach bądź torebkach papierowych, nigdy w plastikowych.

Wykorzystaj czerwcowe zbiory:

✘ Kwiaty lipy działają napotnie, nasennie i rozgrzewająco. Mają też właściwości rozkurczowe i lekko moczopędne.

✘ Kwiaty dziurawca pomocne są w dolegliwościach przewodu pokarmowego, biegunkach, nieżycie żołądka. Ziele działa antyseptycznie i przeciwskurczowo na przewód pokarmowy. Pobudza wydzielanie żółci, co poprawia trawienie.

✘ Mięta zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, a tym samym ułatwia trawienie, przeciwdziała gazom i wzdęciom. Działa lekko obkurczająco, pomocna np. przy biegunkach.

✘ Skrzyp jest najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego krzemu, niezbędnego dla budowy mocnych kości, zębów, włosów oraz paznokci. Wzmacnia naczynia krwionośne i chroni przed ich pękaniem. Zapobiega tworzeniu się złogów w nerkach.

✘ Perz odtruwa organizm, oczyszcza układ krwionośny, pokarmowy i wydalniczy. To bardzo korzystne ziółko dla osób zażywających dużą ilość leków, które mocno obciążają wątrobę. Polecany jest także dla diabetyków, ponieważ neutralizuje poziom cukru we krwi. Zbiera się zarówno jego korzenie, jak i zielone łodyżki.

✘ Kwiaty czarnego bzu odznaczają się działaniem napotnym, rozgrzewającym oraz przeciwzapalnym.

✘ Liście pokrzywy zwiększają produkcję czerwonych ciałek krwi i przeciwdziałają anemii.

✘ Kwiaty głogu wzmacniają serce, lekko obniżają ciśnienie krwi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Kurier TV

Zobacz również

  • Obalamy mity na temat oleju rzepakowego!

    Na temat tłuszczów w diecie krąży dużo - często sprzecznych - informacji. Wiele mitów pojawiło się również na temat oleju rzepakowego, który przez pewien czas był traktowany w naszym kraju jako... więcej