Zdrowotne właściwości jeżyn, jagód i malin

Jagody, jeżyny czy maliny rosnące dziko zachowują najwięcej walorów odżywczych. Ich zaletą jest bogactwo przeciwutleniaczy chroniących przed rakiem i innymi chorobami.

Reklama

PAMIĘTAJ! W żadnym wypadku nie jedz jagód czy innych owoców leśnych bez mycia. Mogą być zakażone jajami bąblowca.

Owoce z ciemną skórką uznawane są za najzdrowsze z uwagi na polifenole. Związki te cechują się silnym działaniem przeciwzapalnym i antyrakowym. Rosnące w lesie jagody czy poziomki nie są sypane środkami chemicznymi i rosną w nieskażonym środowisku. Jakie są ich lecznicze właściwości?

Jagody dla oczu

Zawierają antocyjany (rodzaj polifenoli), garbniki oraz witaminy. Za ich sprawą zwiększa się elastyczność naczyń włosowatych oka i uszczelnia nabłonek gałki ocznej. Dzięki temu oczy dłużej zachowują blask, a wzrok ostrość.

Ponadto jagody są doskonałym lekiem regulującym pracę jelit. Sok z nich hamuje biegunki (można stosować suszone), pozwala też szybko pozbyć się zaparć.

Borówka brusznica dla jelit

Jej cierpkie czerwone owoce zawierają glikozydy (np. arbutynę, erykolinę), garbniki katechinowe, antocyjany oraz witaminy B1, B2, PP i C. Zwiększają zdolności obronne organizmu, a ponadto, działając antybakteryjnie, pomagają zwalczać zakażenia.

W dodatku owoce, sok z nich albo konfitury są zalecane przy biegunkach i nadciśnieniu (działają moczopędnie, skutecznie je obniżając). Borówki są zalecane szczególnie jesienią, kiedy organizm adaptuje się do nagłych zmian temperatur.

Jeżyny kontra rak

Jedząc je, dostarczysz sobie wapnia, magnezu i witaminy K, ważnych dla kości. Jeżyny obfitują też w silne przeciwutleniacze, zwalczające powstające w organizmie komórki nowotworowe. To jedne z najważniejszych owoców w profilaktyce raka.

Spożywając je na co dzień, podniesiesz poziom przeciwutleniaczy aż o 20 proc.! Dzięki pokaźnej zawartości witamin E i C wzmacniają naczynia siatkówki oka, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej.

Poziomki dla nerek i żołądka

Obfitują w wapń, potas, fosfor i siarkę, a także witaminę C (100 g owoców ma jej aż 100 mg). Zaleca się je chorym na nieżyt żołądka oraz kamicę nerkową. Prozdrowotne właściwości mają nie tylko owoce, ale również liście. Napar z nich pobudza apetyt i ułatwia wchłanianie składników odżywczych. Z tego powodu herbatka poziomkowa polecana jest szczególnie dla dzieci-niejadków oraz osób starszych.

Zbierając poziomki, z pewnością sięgniesz po grzyby. Pamiętaj jednak, że nie są one zalecane dla dzieci, osób z chorą wątrobą czy innymi problemami trawiennymi.

Maliny na gorączkę i skurcze mięśni

Zawierają spore ilości witamin: B1, B6, B2, C, E, a także magnez, żelazo, wapń i potas. To skarbnica antocyjanów! Maliny są świetnym środkiem przeciwgorączkowym (napar działa napotnie). Mają też właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, a także zdolność do hamowania skurczów mięśni jelit i i miednicy (łagodzą ból miesiączkowy).

2 łyżki suszu zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Pij 2 razy dziennie.

Jan Krajewski, dietetyk kliniczny:

Jeśli świeże owoce nie są przez Ciebie dobrze trawione (boli Cię brzuch, masz wzdęcia), jedz ich niewielką ilość, np. łyżkę rano i drugą wczesnym popołudniem (nie spożywaj ich później niż o godzinie 16.).

Zalecane są również nalewki sporządzone na bazie owoców leśnych. Mają niemal tak silną leczniczą moc jak świeże jeżyny czy maliny. Litr owoców zalej 1/2 l spirytusu, dosyp 1/2 kg cukru.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Na żywo

Zobacz również

  • Czarci pazur - zwalcza bóle stawów

    Na półkach z suplementami diety coraz częściej pojawiają się preparaty z wyciągiem z tajemniczej rośliny pod nazwą „czarci pazur”. Warto zatem dowiedzieć się, jakie ma ona „diabelskie” właściwości. więcej