Substancja ta znajduje się również w specjalnych preparatach dla niemowląt (od 12. miesiąca życia), w dietach specjalnych przeznaczonych dla małych dzieci, które nie tolerują mleka krowiego lub mają wrodzone zaburzenia metabolizmu (przemiany materii). Alginian glikolu propylenowego (E405) wytwarza się z wodorostów z rodziny Phaeophyceae.
Czym jest? Alginian glikolu propylenowego jest to ester propylenowo-glikolowy kwasu alginowego (oznacza się go na etykietach symbolem E400). Jak wygląda? Jest to naturalny polisacharyd, biały lub żółtobrązowy proszek, ziarnisty lub włóknisty, bez zapachu, nierozpuszczalny w wodzie. używany jest jako zagęstnik, stabilizator, emulgator i substancja żelująca.
Normy spożycia dla alginianu glikolu propylenowego ustalono na poziomie nie przekraczającym dziennie 25 mg na 1 kg masy ciała. Substancja ta może wywoływać reakcje alergiczne. Prawie nie jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym, dlatego w dużych dawkach może działać przeczyszczająco.
Jest uznany za substancję niekorzystną dla zdrowia. W niektórych testach na zwierzętach alginiany hamowały wchłanianie składników odżywczych, powodowały także, że zwierzęta znacznie wolniej rosły.