Z etykiety: E405 - alginian glikolu propylenowego

Dodawany jest do mrożonych deserów, sosów, lodów, owocowych oranżad, wyrobów cukierniczych, chipsów ziemniaczanych, piwa, likierów, gumy do żucia. Jest także składnikiem produktów dietetycznych oraz tzw. dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego.

Substancja ta znajduje się również w specjalnych preparatach dla niemowląt (od 12. miesiąca życia), w dietach specjalnych przeznaczonych dla małych dzieci, które nie tolerują mleka krowiego lub mają wrodzone zaburzenia metabolizmu (przemiany materii). Alginian glikolu propylenowego (E405) wytwarza się z wodorostów z rodziny Phaeophyceae.

Czym jest? Alginian glikolu propylenowego jest to ester propylenowo-glikolowy kwasu alginowego (oznacza się go na etykietach symbolem E400). Jak wygląda? Jest to naturalny polisacharyd, biały lub żółtobrązowy proszek, ziarnisty lub włóknisty, bez zapachu, nierozpuszczalny w wodzie. używany jest jako zagęstnik, stabilizator, emulgator i substancja żelująca.

Reklama

Normy spożycia dla alginianu glikolu propylenowego ustalono na poziomie nie przekraczającym dziennie 25 mg na 1 kg masy ciała. Substancja ta może wywoływać reakcje alergiczne. Prawie nie jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym, dlatego w dużych dawkach może działać przeczyszczająco.

Jest uznany za substancję niekorzystną dla zdrowia. W niektórych testach na zwierzętach alginiany hamowały wchłanianie składników odżywczych, powodowały także, że zwierzęta znacznie wolniej rosły.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Kuracje na wrzody żołądka

    Wzdęcia, ból w nadbrzuszu, pieczenie po posiłkach, niestrawność… Skądś to znasz? Dzięki właściwemu odżywianiu i zdrowym miksturom możesz zmniejszyć ból żołądka. więcej