Wyjątkowe właściwości jeżyn

Jeżyny zawierają mnóstwo silnych antyoksydantów, a przy tym niewielkie ilości kalorii. Jeśli chcesz schudnąć, korzystaj z sezonu na te owoce, będące bogatym źródłem błonnika, witamin C, E, K, a także kwasu foliowego i manganu. Częste spożywanie jeżyn zwiększa odporność organizmu na infekcje.

Reklama

Czarny kolor wskazuje na dużą zawartość antocyjanów, szczególnie zalecanych przy problemach ze wzrokiem, a także osobom z zaburzeniami pamięci.

Rób też dżemy i musy z jeżyn, bo pasteryzacja nie niszczy ich wartości odżywczych..

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Na żywo

Zobacz również

  • Obalamy mity na temat oleju rzepakowego!

    Na temat tłuszczów w diecie krąży dużo - często sprzecznych - informacji. Wiele mitów pojawiło się również na temat oleju rzepakowego, który przez pewien czas był traktowany w naszym kraju jako... więcej