Według tej XII-wiecznej uczonej mniszki doskonały efekt w leczeniu żylaków odbytu, popularnie zwanych hemoroidami, daje konsekwentne stosowanie w codziennej diecie do każdego posiłku orkiszu. Czasem hemoroidy pękają i krwawią (stąd inna ich nazwa – guzki krwawnicze).
W takiej sytuacji pomaga roślina o nazwie przetacznik bobowniczek. Jeśli mamy dostęp do świeżego ziela, jego mięsiste listki możemy udusić w małej ilości wody, podobnie jak szpinak. Doprawić do smaku solą i czosnkiem. Jeśli nie mamy świeżej rośliny, możemy ugotować wywar z suszonego przetacznika. Dodawać 40 kropli (lub 1 łyżeczkę) płynu do gorącego jedzenia raz dziennie przez cztery tygodnie.
Na tę dolegliwość pomaga też bylica pospolita. Świeże, drobno posiekane listki lub 1–3 szczypty sproszkowanej bylicy można dodawać do gotowania potraw z drobiu, mięsa i ryb. Dodaje się ją również do zup ziołowych i sałaty.