Sposoby na kaszel i chrypkę

Składniki na leczniczy napój, syrop są w twojej kuchni!

Gdy tylko czujesz dyskomfort przy przełykaniu śliny, niewielkie drapanie w gardle, zaczynasz pokasływać – sięgnij po sprawdzone sposoby naszych babć.

Reklama

Kaszel i chrypka to pierwsze sygnały, że w drogach oddechowych zaczynają mnożyć się bakterie lub wirusy.

Cebula, czosnek, miód, imbir zawierają substancje bardzo skutecznie walczące z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Są naturalne, wiec trudno je przedawkować. Ważne, by podczas przygotowania napoju i syropu zachować wszystkie dobroczynne substancje.

Dlatego imbiru i miodu nie łącz z wrzątkiem, a czosnek wcześniej przecisnij przez praskę. Domowe mikstury najlepiej spożyć tego samego dnia.

Przechowując je w lodówce kilka godzin pamiętaj, by przy chorym gardle nie przyjmować ich schłodzonych, lecz przed spożyciem ogrzać lub połączyć z odrobiną ciepłej wody.

Cytrynowa parówka. Dodaj sok z dwóch cytryn do miski z gorącą wodą. Inhalacja pozwoli pozbyć się zalegającego śluzu, działa wykrztuśnie. Wdychaj parę cytrynową kilka minut.

Herbatka z lipy. Wsyp do szklanki po łyżce suszonych kwiatów lipy i kwiatów czarnego bzu, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw. Gdy napar przestygnie, ale będzie ciepły, do daj odrobinę soku z ma lin lub aronii, dorzuć plasterek cytryny.

Napój ma podobne działanie do aspiryny: rozgrzewa, łagodzi kaszel i ból gardła. Zastąpi tabletkę, a można go pić często i podawać dzieciom.

Miód i imbir. Obrany kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm) zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój na plasterki. Zalej 1/2 szklanki gorącej wody.

Po kwadransie dodaj łyżeczkę miodu, odstaw na noc w chłodne miejsce. Rano dodaj sok z jednej cytryny i trochę przegotowanej gorącej wody, wymieszaj. Pij po kilka łyków w ciągu dnia.

Syrop z cebuli. Cebula da nam cynk (zwalcza bakterie, wi rusy), żelazo, krzem, wapń oraz dobrze wchłaniane przez organizm witaminy: C, E, A oraz z grupy B. Przygotuj z niej syrop, który łagodzi kaszel, zwłaszcza suchy.

Dwie-trzy cebule pokrój na plasterki, ułóż w słoiku przesypując każdą warstwę cukrem, zakręć i odstaw na kilka kilka godzin. Pows tały syrop pij po łyżce kilka razy dziennie.

Napar z ziół. Łyżkę suszonego ziela chabra bławatka, szałwii lub tymianku zalej szklanką gorącej przegotowanej wody i przykryj. Po 15 min ostudzonym naparem płucz gardło 2-3 min. Powtarzaj kilka razy dziennie. Zioła te mają silne działanie antyseptyczne, skutecznie walczą też z infekcja- mi gardła, kaszlem i chrypką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek wyjaśnia: - Nie popieram mody na olej kokosowy. Podobnie jak palmowy, zawiera wysokie wartości kwasów nasyconych. Te dwa tłuszcze - jeśli już stosujemy -... więcej