Soki źródłem antyoksydantów

Cennym źródłem antyoksydantów, czyli substancji chroniących nas przed chorobami i starzeniem się organizmu są m.in. soki wyciskane ze świeżych owoców i warzyw.

Reklama

Na przykład, sok z grejpfrutów zawiera przeciwutleniacze zapobiegające podwyższeniu cholesterolu, sok z żurawiny zmniejsza ryzyko infekcji układu moczowego, soki z aronii i czarnych porzeczek chronią przed chorobami serca, a sok z pomarańczy przeciwdziała schorzeniom układu nerwowego.

Z kolei sok jabłkowy obniża ryzyko chorób płuc, a sok z pomidorów – bogate źródło potasu – pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Zobacz również

  • Jedzenie na lepszy nastrój

    Wbrew pogodzie za oknem, nie damy się chandrze. Na początek szczęścia poszukamy na talerzu. Bo to, co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale i samopoczucie. więcej