Skarby babiego lata. Żurawina, bez, rokitnik

Naturalne leki rosną wokół nas. Trzeba sobie tylko o nich przypomnieć. Zobacz, co teraz lub niebawem może się znaleźć w Twojej apteczce.

Zdjęcie

Żurawina to skarbnica witamin /123/RF PICSEL
Żurawina to skarbnica witamin
/123/RF PICSEL

Spacerując, na pewno dostrzegłaś owoce czarnego bzu, dzikiej róży, żurawiny czy jarzębiny. Ale czy pomyślałaś, że możesz z nich przyrządzić domowy sok lub przynajmniej zasuszyć owoce, by potem przez cały rok czerpać z ich prozdrowotnych właściwości? Część z nich możesz zbierać jeszcze do października, a inne nawet po przymrozkach. Suszone – nie tracą swoich właściwości.

• Owoce dzikiej róży – mają mnóstwo witaminy C (więcej nawet niż cytryny), która zwiększa odporność organizmu. Napar sporządza się z 1 stołowej łyżki suszonych owoców zalanych szklanką wrzątku i pozostawionych na 15 minut pod przykryciem. Taką herbatkę najlepiej pić trzy razy dziennie.

Reklama

• Owoce jarzębiny – działają moczopędnie i mają właściwości przeciwbakteryjne, pomagają także w leczeniu anemii. Na- par z suszonej jarzębiny stosuje się rownież przy przeziębieniach i żylakach.

Rokitnik zwyczajny

Właściwości: ten piękny krzew, często sadzony jako roślina ozdobna, ma niezwykłe walory zdrowotne – m.in. poprawia odporność, krążenie i pracę serca, wspomaga układ trawienny i przemianę materii, leczy choroby żołądka, trzustki i wątroby.

Ponieważ w Polsce jest pod częściową ochroną, uważaj, gdzie go zrywasz. W sklepach jest dostępny sok z owoców rokitnika. Regularnie pity wzmacnia odporność i zapobiega chorobom.

Kiedy zbierać owoce: od sierpnia do października, trzeba uważać na kolce.

Żurawina

Właściwości: znana jest przede wszystkim z działania ograniczającego rozwój bakterii oraz skuteczności w zapobieganiu infekcji dróg moczowych i pęcherza. Zmniejsza ryzyko zawału. Picie jednej szklanki soku żurawinowego dziennie podnosi poziom dobrego cholesterolu. Surowcem leczniczym są głównie owoce, ale także liście żurawiny.

Kiedy zbierać: liście żurawiny – od czerwca do września. Owoce można zbierać jesienią, a nawet po przymrozkach – wtedy zawierają więcej cukru.

Bez

Właściwości: stosowane są w przeziębieniach i grypach, bo działają napotnie oraz przeciw gorączkowo. Mają też właściwości lekko przeczyszczające i przeciwbólowe. Są stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit oraz jako pomocniczy lek przeciwbólowy w rwie kulszowej.

Kiedy zbierać owoce: na przełomie sierpnia i września, gdy przybiorą barwę fioletowo-czarną. Ścina się całe baldachy i suszy początkowo w temp. 30 stopni C, później 60. Na koniec obrywa się owoce.

Nie jedz surowych owoców czarnego bzu! Zawierają toksyczny składnik, który po spożyciu może wywołać wymioty. Podczas obróbki cieplnej staje się on nieszkodliwy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Aloes - dobry wybór!

    Cukierki Aloesowe z Trawą Cytrynową renomowanej firmy Reutter zawierają naturalny ekstrakt z aloesu i olejek trawy cytrynowej. więcej