Refluks pod kontrolą dzięki ziołowym kuracjom

Zgadze sprzyja nerwowy, nieregularny styl życia. Potęguje ją również nieustanny stres. Zioła osłaniają przełyk i żołądek przed działaniem kwasu trawiennego.

Zgaga jest objawem refluksu, czyli cofnięcia się treści żołądka do przełyku. Powoduje ją kwas solny wydzielany przez żołądek. Ten nasz organ wyposażony jest w ściany odporne na żrące działanie kwasu.

Co innego wrażliwy przełyk, wyścielony delikatnym nabłonkiem płaskim, poddającym się agresywnemu kwasowi. Jego działanie może doprowadzić do pojawienia się nadżerek i wszelkich stanów zapalnych.

Ochraniają podrażnioną śluzówkę przełyku

Reklama

Kwiat czarnej malwy: łyżkę ziół zaparz w szklance wrzątku. Pij cztery razy dziennie po ćwierć szklanki.

Liść podbiału: 10-15 g suszu zaparz w szklance wrzątku. Pij cztery razy dziennie po pół szklanki. Liść prawoślazu: łyżkę liści zalej pół litrem przegotowanej wody na kilka godzin. Pij cztery razy dziennie po łyżce.

Korzeń omanu: zagotuj łyżkę ziela w pół litrze wody. Pij trzy razy dziennie po łyżce.

Korzeń lukrecji: zagotuj pół łyżki korzenia w szklance wody. Pij cztery razy dziennie po ćwierć szklanki.

Kwiat ślazu: pół łyżki zalej szklanką wody, zagotuj. Wypij w czterech porcjach.

Zioła przeciwbólowe

Skuteczna mikstura znieczulająco-kojąca powstanie z połączenia po łyżce: ziela glistnika jaskółcze ziele, korzenia waleriany, kwiatu lawendy, liści melisy, liści mięty. Wszystkie zioła należy dokładnie wymieszać i zaparzyć łyżkę mieszanki w szklance wrzątku. Wywar warto pić trzy-cztery razy dziennie po ćwierć szklanki.

Do stworzenia kompozycji znieczulająco-osłaniającej potrzebne jest 5 łyżek siemienia lnianego, 2 łyżki ziela glistnika jaskółcze ziele, 2 łyżki liści melisy, 2 łyżki mięty pieprzowej, 2 łyżki korzenia waleriany. Czubatą łyżkę mieszanki należy zaparzyć w szklance wrzątku i pić ją pięć razy dziennie po 2 łyżeczki. Po wymienione wywary warto sięgać między posiłkami.

Boli i piecze

Pieczenie w okolicy mostka od czasu do czasu, np. raz na kilka miesięcy, zdarza się każdej, nawet zdrowej osobie, zwykle po błędach dietetycznych. Zgaga może bowiem pojawić się po zjedzeniu obfitych, tłustych posiłków, popijanych dużą ilością alkoholu, napojów gazowanych, a także po wypaleniu w krótkim czasie kilkunastu papierosów.

Jednak gdy występuje często i regularnie, świadczy o stałym cofaniu się treści pokarmowej z żołądka do przełyku, czyli o refluksie. Wtedy dołączają inne nieprzyjemne objawy, najczęściej ból w klatce piersiowej, promieniujący do pleców, barków lub szyi, niemiły smak w ustach i kwaśny oddech. Skutkiem przewlekłego wpływu kwasu żołądkowego na nabłonek przełyku mogą być poważne zmiany, dlatego osoby, które często odczuwają zgagę, powinny zgłosić się do gastrologa. Zgagę leczy się preparatami o działaniu osłaniającym, przeciwzapalnym i przeciwbólowym.

Ratunek w poroście

Przed agresywnym działaniem kwasu żołądkowego delikatny przełyk chronią różne specyfiki roślinne. Skuteczne jest bogate w ochronny śluz siemię lniane. Na śluzówkę przełyku dobroczynnie wpływa także np. porost islandzki, nazywany również płucnicą islandzką. Porost to połączone ze sobą grzyby tarczownicowate i glony. Powlekają one drogi pokarmowe warstwą ochronną, działają przeciwzapalnie, gojąco, a nawet regulują przemianę materii.

Porost najlepiej spożywać w postaci galaretki: 50 g porostu zalewamy w garnku litrem wody, gotujemy do momentu, aż wyparuje połowa wody, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do skrzepnięcia. Jemy sześć razy dziennie po łyżeczce między posiłkami. Wywar z porostu (25 g ziela gotujemy w litrze wody dotąd, aż ilość odwaru zmniejszy się o połowę) można również pić: najlepiej kilka razy dziennie po 3-4 łyżki.

Jadłospis antyrefluksowy

Refluks połębiają tłuszcze zwierzęce, produkty przetworzone, pomidory, cebula, czosnek, papryka, borówki, żurawiny, cytrusy, truskawki, mięta. W codziennej diecie uwzględnij warzywa surowe i gotowane (zwłaszcza bób, ciecierzycę, fasolę, groch, soczewicę, soję), grzyby, ziemniaki, rzepę oraz tofu. Możesz jeść ciemne pieczywo, np. chleb pełnoziarnisty, żytni, graham. Z mięs najbezpieczniejsze są ryby i drób. Do potraw możesz dodawać oleje roślinne, np. oliwę. Z owoców polecane są melony, arbuzy i dojrzałe banany. Posiłki powinny być małe, ale częste.

Ziołowa wanna

Z bobrkiem trójlistnym. Od 100 do 300 g suchych liści zalej litrem wrzącej wody, parz pod przykryciem 30 minut lub gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Przecedź i wlej do wanny. Kąp się w temperaturze 34-37°C. W czasie 15-minutowej nasiadówki energicznie nacieraj ciało. Później weź chłodny natrysk i przez godzinę odpocznij. Cykl leczniczy to 15-30 kąpieli co drugi lub co trzeci dzień.

Z goryczką żółtą. 50-200 g korzenia rozbij na kawałki, zalej litrem lub dwoma wrzątku, podgrzewaj 40 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Odcedź i wlej do wanny. Temperatura kąpieli to 34-37°C. Czas trwania zabiegu: 10-20 minut. Później weź półminutowy chłodny natrysk i odpocznij w łóżku. Kąpiel powtarzaj co drugi albo co trzeci dzień. Cykl to 15-30 kąpieli.

Cykl kąpieli można powtórzyć po 2-tygodniowej przerwie

Na zgagę i nadkwasotę

Dwa razy dziennie wypijaj po ćwierć szklanki soku z czarnej porzeczki. Oprócz zgagi łagodzi nadkwasotę. Zmiel w młynku suchy kwiat akacji białej z odrobiną cukru. Jedz szczyptę dwa razy dziennie przed posiłkiem. Możesz także utrzeć średniej wielkości surowego ziemniaka, wycisnąć sok i pić dwa razy dziennie po 2 łyżki przed posiłkami.

Nasz ekspert dr Maria Sterczewska, specjalista medycyny naturalnej

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Życie na gorąco
Więcej na temat: