Produkty, które wzmacniają i chronią przed wirusami

Kiedy przeziębienie i grypa czają się tuż za progiem, najlepiej byłoby zabarykadować się w domu i czekać, aż zaraza minie. Ale tak się nie da! Nieustannie jesteśmy narażeni na kontakt z wirusami w pracy, sklepie, autobusie. Jedyne, co można zrobić, to zbudować wysoką odporność. A wtedy nawet jeśli złapiemy wirusa, to choroba potrwa krócej niż u osób osłabionych.

Zdjęcie

Pietruszka ma mnóstwo witaminy C /123/RF PICSEL
Pietruszka ma mnóstwo witaminy C
/123/RF PICSEL


Natka pietruszki i ostrygi: najlepiej!

Przede wszystkim zadbaj, by w twojej diecie było pod dostatkiem witaminy C. Uszczelnia ona naczynia krwionośne, dzięki czemu chorobotwórcze drobnoustroje trudniej się rozprzestrzeniają. Do tego wspomaga w organizmie produkcję przeciwciał, wysyłanych przez układ immunologiczny do walki z wirusami.

Reklama

Witamina C ma jeszcze jedną ważną misję do spełnienia: ułatwia wchłanianie żelaza, czyli pierwiastka, który dotlenia i wzmacnia. Dlatego nie żałuj sobie cytrusów, kiwi, papryki i jedz dużo natki pietruszki.

Pamiętaj, że kawa wypłukuje minerały i witaminy. Zamiast niej pij więc soki owocowe (porzeczkowy, aroniowy) i herbatki ziołowe, które działają przeciwwirusowo – z dzikiej róży, prawoślazu, malin, jeżówki.

Twojemu organizmowi nie może też zabraknąć cynku, niezbędnego do produkcji białych krwinek – to one właśnie są twoją tarczą antymikrobową. A o cynk wcale nie tak łatwo! Najwięcej go w... ostrygach. Na szczęście dostarczają go też migdały i sezam, więc nie żałuj ich sobie.

Babcia wcale cię nie okłamywała!

Wzmacniając się, nie zapominaj o miodzie. Działa on jak naturalny antybiotyk. Twoja babcia miała więc rację, wmuszając w ciebie w dzieciństwie mleko z miodem i czosnkiem!

Zaś jednym z najcenniejszych miodów świata jest ten z nowozelandzkich kwiatów manuka. Ma silne działanie bakteriobójcze, które zawdzięcza związkowi o nazwie methylglyoxal (MGO).

Im więcej tej substancji zawiera, tym silniejsze ma działanie. Najlepiej zjadać go na czczo, bez żadnych dodatków, żeby nie osłabiać dobroczynnego działania MGO. Wystarczą dwie łyżeczki dziennie.

Agnieszka Pacuła

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Twoje Imperium

Zobacz również