Por, czosnek, cebula – antyinfekcyjna trójka

Pieką, szczypią w język, ale właśnie dzięki gryzącemu smakowi i wyciskającemu łzy zapachowi mają silne właściwości lecznicze. Por, czosnek i cebula należą do tej samej botanicznej podrodziny roślin czosnkowatych i potrafią zwalczać zarazki. Zawierają do dwudziestu cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, a także organiczne związki bogate w bezlitosną dla bakterii siarkę.

Wiele pożytków z czosnku

Reklama

Cebulki czosnku mają najwięcej allicyny, związku o silnych właściwościach hamujących rozwój bakterii, grzybów i wirusów. Te siarkowe substancje łatwo przenikają do płuc i są wydychane wraz z powietrzem. Niszczą wówczas florę zarazków w całym układzie oddechowym.

Lotne olejki czosnku są też użyteczne przy bólu zębów, gdyż zwalczają bakterie gnilne wywołujące próchnicę. Roślina ta zawiera także witaminy: A, B1, B2, dużo witaminy C, K, PP, sole mineralne (magnez, żelazo, cynk, fosfor, siarkę, mangan, wapń, jod, miedź) oraz antyoksydanty, które chronią mięsień sercowy przed uszkodzeniami. Żeby uwolnić prozdrowotne właściwości czosnku, trzeba zmiażdżyć jego ząbki.

Spożywajmy je ze świeżą natką pietruszki, selerem lub listkiem ruty, które zneutralizują nieprzyjemny zapach czosnku.

W Polsce mamy kilka gatunków tej rośliny. Oprócz ogrodowego, polecany jest też czosnek niedźwiedzi. Rośnie dziko w lasach bukowych. To najbogatsza w siarkę roślina w Europie, mająca właściwości odtruwające.

Cebula warta płaczu

Warto jeść jedną cebulę dziennie. Jest wszechstronnym wewnętrznym środkiem dezynfekującym. Skutecznie niszczy wywołujące przeziębienie rhinowirusy, a także odpowiedzialny za opryszczkę wargową wirus Herpes simplex. Na Węgrzech, w miejscowości Mako, wystawiono nawet cebuli... pomnik.

Na podobny pomysł wpadł mer ukraińskiego Drohobycza po zdławieniu świńskiej grypy w 2009 roku. Pandemii miała ponoć zapobiec porozkładana na ulicach miasta cebula. To wyciskające łzy warzywo zawiera więcej przeciwutleniaczy niż inne czosnkowate, m.in. flawonoid kwercetynę, który ma zarówno właściwości przeciwzapalne, jak i przeciwalergiczne.

Cebula łagodzi też choroby stawów. Znajdziemy w niej dużo białka, witaminy: C, B1, B2 oraz sole mineralne. Cenne właściwości ma również pieczona cebula – pomaga w leczeniu ropni. Okład zmiękcza skórę, działa odkażająco, przyspiesza pęknięcie guzów i ich oczyszczenie z treści ropnej. Trawienie cebuli ułatwi kminek, majeranek, pieprz prawdziwy lub ziołowy.

Łagodny por pełen witamin

Por to delikatniejszy i łatwiej strawny substytut cebuli. Zawiera znaczne ilości związków siarki. Najcenniejsze substancje znajdują się w białej części łodygi i dolnej części liści pora.

Gdy siekamy je na kawałki, po 5 minutach zachodzi w nich reakcja enzymatyczna, przemieniająca te związki w allicynę (posiekanego pora należy zjeść od razu, gdyż w miarę upływu czasu staje się gorzki i niezjadliwy).

Por zawiera także cenny przeciwutleniacz zwany kemferolem. Jest on obecny również w brokułach i kapuście.

Kemferol ma potężny potencjał zdrowotny. Działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwbólowo. Ponadto por jest fenomenalnym źródłem witaminy A, C i K, witamin B 6, kwasu foliowego i magnezu. Codzienne jedzenie połowy szklanki posiekanych porów działa na organizm podobnie jak kuracja wodami mineralnymi, odkwasza i odtruwa organizm.

Ze względu na duże ilości zeaksantyny i luteiny, pory zapobiegają związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej oka.

Są dobrym środkiem na kaszel, nieżyty dróg moczowych, reumatyczne zapalenie stawów i alergiczne zapalenie dróg oddechowych. Świeże pory urozmaicą smak każdej jarzynowej surówki i sałatki oraz gulaszu.

Kaszel złagodzi miodek cebulowy

10 dag utartej cebuli wymieszaj z 10 dag miodu. Podgrzewaj na małym ogniu aż do wrzenia. Jedz co 3 godziny po łyżce stołowej mikstury. Katar przegoni sok z cebuli i czosnku. Wyciśnij sok z kilku ząbków czosnku i połowy cebuli. Nasącz płynem tamponik z waty i płytko włóż do dziurki nosa na 1-2 minuty.

Przygotuj nowy tampon i włóż do drugiej dziurki na kolejne 1-2 minuty. Ból gardła Posiekaj ząbek czosnku, zmiażdż i wrzuć do szklanki wypełnionej wrzątkiem do połowy. Wdychaj opary dwa razy dziennie. Pomogą także na krtań. Apatia Składniki: 2 szklanki zsiadłego mleka, szklanka soku z marchwi, selera, cebuli i pora, ząbek czosnku, pieprz, sól, czerwona papryka w proszku. Do soku z warzyw dodaj roztrzepane zsiadłe mleko i roztarty z solą czosnek. Dopraw do smaku. Pij rano i wieczorem.

Domowe kuracje porem

Kataplazmy 6 porów zalej olejem roślinnym, gotuj kilka minut na małym ogniu. Przełóż do miski, dokładnie wymieszaj. Ciepłe pory owiń w gazę i przyłóż na podbrzusze, gdy cierpisz na zapalenie pęcherza moczowego. Okryj ciepłym ręcznikiem i kocem. Trzymaj 30 minut.

Masaż. Rozetnij łodygę wzdłuż. Nacieraj nią miejsce po ukąszeniu owada.

Okład. Ugotuj kilka porów w mleku. Gdy będą zupełnie miękkie, wyjmij do miseczki, rozgnieć na miazgę i przykładaj na opuchlizny reumatyczne.

Bandaż gojący. Oczyszczoną ranę owiń zielonym liściem (jak bandażem). Kompres Posiekaj białą łodygę pora, ugnieć w małej ilości osłodzonej wody, przykładaj na czyraki dwa razy dziennie po 15 minut.

Płyn do przemywania. Wyciśnij sok z kilku porów w sokowirówce. Wymieszaj pół na pół z ciepłym pełnotłustym mlekiem. Obmywaj trzy razy dziennie w razie zaczerwienienia lub wysypki na twarzy.

Nasz ekspert dr Maria Sterczewska, specjalista medycyny naturalnej: Czosnek, cebula i por działają jak naturalne antybiotyki. Jeśli jednak stan zapalny nie mija, a dodatkowo towarzyszy nam wysoka gorączka – trzeba skonsultować się z lekarzem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Życie na gorąco
Więcej na temat: