Pozyskujemy go z miąższu kokosa. Obecnie uważa się, że to najzdrowszy olej. Ma bowiem w składzie mnóstwo składników odżywczych oraz bezcenne kwasy, które mają lecznicze działanie.
Wzmacnia serce
Badania kobiet między 20-40 r.ż. wykazały, że olej ten obniża ryzyko chorób układu krążenia, a nawet cukrzycy typu II. Podwyższa tzw. dobry cholesterol (HDL), a jego proporcje do „złego” (HDL) bardzo się poprawiają.
Zmniejsza on masę ciała i ułatwia schudnięcie w okolicy brzucha. Przyspiesza bowiem przemianę materii, bo jest łatwiej trawiony i przekształcany w energię.
Zwiększa odporność
Zawiera bowiem kwas laurynowy, który jest naturalnym antybiotykiem. Niszczy nie tylko bakterie, ale również wirusy i grzyby. W dodatku atakuje tylko szkodliwe zarazki. Doskonale radzi sobie z kaszlem, przeziębieniem, gorączką i osłabieniem odporności.
Amerykańscy uczeni twierdzą, że dzięki niemu pacjenci z zapaleniem płuc szybciej wracają do zdrowia. Olej zwalcza wirusa opryszczki i bakterie Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody żołądka.
Chroni kości i mięśnie
Olej kokosowy stoi na straży naszych kości, bo pomaga zapobiegać osteoporozie. Ułatwia wchłanianie wapnia i magnezu potrzebnych do budowy kości. Jest źródłem energii, ogranicza odkładanie się tkanki tłuszczowej i usuwa mikroorganizmy, które powodują zmęczenie.
Poprawia pamięć
Naukowcy dowiedli, że podawanie chorym na Alzheimera niektórych rodzajów substancji tłuszczowych (trójglicerydów) znacznie poprawia ich stan umysłu. A przecież naturalne ich formy znajdują się właśnie w oleju kokosowym.
Regeneruje skórę
Z powodu zawartości antyutleniaczy i witamin olej wykorzystuje się w medycynie naturalnej do leczenia wyprysków, trądziku i egzemy. Radzi sobie z zapaleniami i owrzodzeniami skóry. Jest zbawienny dla włosów, a masaż głowy tym olejkiem pomaga w pozbyciu się łupieżu, który jest też spowodowany zakażeniami grzybiczymi.
Co kryje wnętrze kokosa?
MIĄŻSZ – jest biały i mię sisty. Po wysuszeniu ot rzymuje się tzw. koprę, która składa się w 70 proc. z dobroczynnych kwasów tłuszczowych, w 14 proc. z cukru i w 7 proc. z białka.
SOK – ma taki skład jak osocze ludzkiej krwi i jest bogatym źródłem składników mineralnych (m.in. potasu).
OLEJ – otrzymuje się go przez tłoczenie i rozgrzanie miąższu. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temp. poniżej 25°C wy gląda jak ścięty, biały tłuszcz.