Odmładzamy organizm na wiosnę. Serwatka, aronia i olej rzepakowy

Jeśli zależy ci na młodym wyglądzie i doskonałym samopoczuciu, sięgnij po to, co najzdrowsze! Włącz do swojej diety nowe, choć dobrze ci znane, produkty. Na rewelacyjne efekty ich działania nie trzeba długo czekać. Poznaj trzy hitowe produkty dla naszego zdrowia i urody.

Każdej wiosny, gdy przyroda budzi się do życia, my zabieramy się za detoks. Szukamy najlepszego sposobu, by oczyścić organizm z toksyn, poczuć się lekko, świeżo i młodo. To jest możliwe, bo nasz organizm ma cudowną wręcz moc regeneracji. Przekonaj się o tym sama!

Tym razem, zamiast stosować ekstremalne głodówki, włącz do swojej diety produkty, które pomogą ci oczyścić, odżywić i wzmocnić organizm. Działają też jak najlepszy kosmetyk. Nie są to egzotyczne ani trudne do zdobycia rarytasy. Masz je w zasięgu swojej ręki. Są dostępne i niedrogie.

Sprawdzony kosmetyk

Reklama

Serwatkę doceniały już nasze prababcie. Używały jej, by wygładzić, wybielić i odżywić skórę. Dzisiaj znowu robi zawrotną karierę, a na bazarkach ustawiają się po nią kolejki.

Sposób na ładną figurę

Olej rzepakowy pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę, bo stabilizuje produkcję insuliny. A wiadomo przecież, że nadmiar tego hormonu sprzyja tyciu. Poza tym dodatek oleju np. do sałatki opóźnia proces trawienia, dzięki czemu dłużej nie odczuwa się głodu.

Naturalny detoks

Nie musisz głodować, by oczyścić organizm. Wystarczy kuracja sokiem z aronii, by pozbyć się toksyn z organizmu.

Serwatka

Jeszcze do niedawna była przez wszystkich lekceważona i traktowana jako zbędny produkt, z którym nie wiedziano, co robić.

Szczególnie, że ma niezbyt apetyczny kolor i zapach. Zawiera dużo wody, białka, laktozy i jest surowcem nietrwałym. Dlatego serwatkę po prostu wylewano.

To, co najcenniejsze w serwatce, zostało odkryte nie tak dawno, dzięki badaniom. Gdy je przeprowadzono, nastąpiła całkowita zmiana poglądów na temat właściwości serwatki.

Okazało się, że jest ona źródłem cennych białek serwatkowych. Jednak ważne jest, jak jest otrzymywana. Najlepszym produktem jest koncentrat białka serwatkowego - mówi dr n. med. Anna Lewitt trener żywienia®, założycielka Centrum Med. i Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki „Ego” w Warszawie.

Aronia – niedoceniane owoce młodości

Cierpkawe w smaku owoce aronii czarnoowocowej mają unikalny skład i są bardzo cenne dla naszego zdrowia. Owoce aronii zawierają barwniki antocyjanowe, podobnie jak ciemne winogrona i czerwone wino.

Aronia ma mało witaminy C, ale jest rekordzistką pod względem zawartości antocyjanów i innych związków polifenolowych, ma ich bowiem więcej niż inne znane nam owoce.

Polifenole aronii to silne antyoksydanty Badania naukowe pokazują, że działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom glukozy, działają też przeciwbakteryjnie i przeciwirusowo.

Pewnie w przyszłości powstaną z nich leki. Na razie korzystajmy z różnych dostępnych produktów aroniowych, np.: soków, dżemów, syropów czy aroniowego wina.

Aronia może pomóc również w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Polifenole aronii są też składnikami kosmetyków spowalniających starzenie się skóry - mówi prof. Iwona Wawer z Warszawski ego Uniwersytetu Medycznyego, autorka ksiażek o aronii.

Olej rzepakowy, czyli „oliwa północy”

Głównym składnikiem oleju rzepakowego jest kwas oleinowy, ten sam, dzięki któremu „karierę” w diecie śródziemnomorskiej zrobiła oliwa z oliwek.

Olej ma jednak tę przewagę, że jest znacznie tańszy. Zawiera też więcej niż oliwa przeciwutleniaczy – witaminy E i beta-karotenu (prowitaminy A). To również dobre źródło ważnej zwłaszcza dla kobiet, witaminy K.

Olej rzepakowy zawiera bardzo dużo niezbędnego dla człowieka kwasu alfa-linolenowego (ALA). Należy on do grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Wśród olejów roślinnych ustępuje pod tym względem tylko olejowi lnianemu i z dzikiej róży, od których jest jednak dużo trwalszy.

Jest ceniony przez specjalistów również za idealny stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Ma za to bardzo mało (niekorzystnych dla zdrowia) nasyconych kwasów tłuszczowych - mówi dr Katarzyna Zawada, adiunkt na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Świat kobiety
Więcej na temat: