Niezwykłe właściwości kurkumy

Zwana ostryżem długim kojarzona jest głównie z przyprawą w kuchni indyjskiej. A tymczasem jej główny składnik – kurkumina – to samo zdrowie.

Zdjęcie

Kurkuma to samo zdrowie /123/RF PICSEL
Kurkuma to samo zdrowie
/123/RF PICSEL

To właśnie ona nadaje curry jej charakterystyczny żółty kolor. W Indiach używana jest od tysięcy lat jako dodatek do potraw oraz ziele lecznicze.

Jak działa ta przyprawa

Kurkuma ma silne właściwości antynowotworowe. Substancja ta blokuje i zabija nadmiernie rozrastające się komórki rakowe. Wpływa także korzystnie na wątrobę, stymulując produkcję żółci.

Reklama

W medycynie ludowej znana jest jako substancja oczyszczająca krew i poprawiająca trawienie. Pomaga zmniejszyć ilość szkodliwych bakterii w przewodzie pokarmowym, przez co zapobiega i leczy infekcje wewnętrzne.

Ponoć jest też pomocna w łagodzeniu dolegliwości kobiecych, zwłaszcza w przypadku bolesnych miesiączek i zbyt obfitego krwawienia, poprzez redukcję złogów i zatorów. Dobrze działa na stawy, bo wzmacnia je i niweluje ból. Jest pożyteczna w przypadku leczenia podagry czy artretyzmu.

Kurkuma może także opóźnić uszkodzenie wątroby, a nawet przyspieszyć procesy naprawcze mózgu. W Indiach obserwuje się jeden z najniższych wskaźników zachorowalności na Alzheimera na świecie, a to za sprawą codziennego spożycia niewielkich dawek kurkumy. Statystyczny Hindus zjada 1 g dziennie tej przyprawy.

Co jeszcze może kurkuma?

• Środek na łupież. Połączona z oliwą z oliwek może powstrzymać powstawanie łupieżu i poprawić ogólny stan skóry głowy. Wmasuj mieszankę w skórę głowy i pozostaw na ok. 15 minut. Potem umyj włosy.

• Sposób na trądzik. Ponieważ kurkuma ma właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne, jest również skuteczna w walce z trądzikiem i różnymi wypryskami. Wystarczy dodać jej trochę do kilku kropli oleju, np. lnianego i zastosować na problematyczne miejsce.

• Lek na kaszel. Zagotuj mleko z kurkumą i wypij je przed snem.

• Środek na oparzenia. Miąższ aloesu wymieszaj z kurkumą i przyłóż na ranę.

Ile?

Stanowi ona zaledwie ok. 2–5 proc. składu przyprawy i jest słabo przyswajalna przez organizm. Aby zwiększyć jej absorpcję, warto mieszać kurkumę z pieprzem (ostre ziarenka są obowiązkowym składnikiem mieszanki curry) oraz spożywać ją z tłuszczem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowy tryb życia

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Niedawno wypróbowałam przepis Stefanii Korżawskiej na herbatkę antyżylakową. 3 łyżki kwiatów krwawnika zalewam 4 szklankami wody i zagotowuję. Następnie zdejmuję z gazu i parzę pod przykryciem... więcej